«Το ευρωπαϊκό εισιτήριο της Αλβανίας προϋποθέτει αναγνώριση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας»

01:13 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η υποχρέωση της Αλβανίας να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας -και των άλλων μειονοτήτων- σε ολόκληρη της επικράτειά της, περιλήφθηκε στο σχέδιο συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε, ότι στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνεται, και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, των Ελλήνων της Χειμάρρας.

Η αναφορά στο ζήτημα αυτό που έχει τεθεί από πέρυσι από την ελληνική

πλευρά, γίνεται για πρώτη φορά.

«Αυτό είναι μία ουσιαστική αναίρεση της πολιτικής του Χότζα για μειονοτικές ζώνες. Στο παρελθόν, στην Αλβανία, βγαίνοντας από τη μειονοτική ζώνη, έπαυε κανείς να έχει μειονοτικά δικαιώματα, να μιλά λ.χ. στα δικαστήρια στη γλώσσα του. Επίσης, δεν αναγνωρίζονταν περιοχές ως μειονοτικές, όπως είναι η Χειμάρρα, με τα γνωστά επεισόδια που έχουμε κατά καιρούς. ‘Αρα, θεωρώ μεγάλη μας επιτυχία, εκτός του ότι κατορθώσαμε να περιληφθούν αντί για ένα θέμα πέντε ζητήματα, το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε ξανά η ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας. Επιπλέον σε αυτό, στην ίδια φράση που αφορά στις μειονότητες, αναφέρεται η υλοποίηση και η συμπερίληψη σε όλες τις δράσεις του αλβανικού κράτους των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας αυτών των μειονοτήτων. Αυτά είναι δύο ζητήματα, το ένα το έχουμε προσθέσει από πέρυσι και φέτος επιβεβαιώθηκε και επεκτάθηκε και στα θέματα της ιδιοκτησίας. Είναι ένα καινούριο θέμα που έχει θέσει η ελληνική εξωτερική πολιτική – ή μάλλον με τον καινούριο τρόπο που το θέσαμε – και ενσωματώθηκε στα κείμενα της ΕΕ», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Επίσης, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε τη σημασία της «καλής γειτνίασης» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη. «Εκτιμούμε ότι έχουν γίνει βήματα ανασυγκρότησης της Αλβανίας. Αλλά δε δεχόμαστε δύο πράγματα: Πρώτον, να διαμορφώνονται πελατειακές σχέσεις από τρίτα ευρωπαϊκά κράτη προς υποψήφιες χώρες και να αξιολογούνται αυτές οι χώρες στη βάση πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων. Δεύτερον, συμπληρωματικά ως προς το πρώτο, να γίνεται μια διαδικασία à la carte, δηλαδή, αντί να ισχύουν όλες οι αρχές που ίσχυαν μέχρι τώρα για ένταξη στην ΕΕ, ξαφνικά να μην ισχύουν για τη μια ή για την άλλη χώρα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.

«Εμείς θέλουμε την Αλβανία στην ΕΕ και πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλο κέρδος για λόγους γεωγραφικούς και οικονομικούς, αλλά για λόγους καλής γειτνίασης. Είναι συνεπώς προς το συμφέρον της χώρας, καθώς και για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Αλλά η ένταξη πρέπει να γίνει με ευρωπαϊκό τρόπο, με ευρωπαϊκή αξιολόγηση, στη βάση ευρωπαϊκών αξιών και αρχών και όχι στη βάση κάποιας άλλης σκοπιμότητας», πρόσθεσε ο Ν. Κοτζιάς.

Ο Ν. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα για την πΓΔΜ ορθά τονίζεται ο θετικός ρόλος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπογραμμίζεται ο ρόλος της πολιτικής κρίσης, αλλά και η ανάγκη να λυθεί το ονοματολογικό ζήτημα. «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν πολλές διαβουλεύσεις για να διαμορφωθεί κυβέρνηση και ίσως κάποιοι, όχι εγώ ασφαλώς – το υπογραμμίζω – να σκεφτούν να κάνουν εκλογές την άνοιξη ξανά, εάν δε επιτευχθεί πλειοψηφία», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Διχασμένα τα κράτη-μέλη για την Τουρκία

Το θέμα της Τουρκίας δίχασε τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με βασικό σημείο αντιπαράθεσης το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ζητούσε η Αυστρία, ή τη διατήρηση του διαλόγου με την Άγκυρα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να εξευρωπαϊστεί, ή να αφήσει τον εαυτό της εκτός ΕΕ.

Ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση. Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη με αναφορές στη συνθήκη της Λωζάνης, ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.

Εκτός από την Αυστρία που πρότεινε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας, κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία κράτησε και η Ολλανδία, κυρίως γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο η Ολλανδία παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση, προτείνοντας στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου, τη διατύπωση περί παγώματος στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κράτη-μέλη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, καταγράφοντας ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα προβλήματα που είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα