Το ελληνικό ζήτημα, ένα σήριαλ με Σόιμπλε, Τόμσεν, EKT, Eurogroup και ESM

21:36 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δηλώσεις με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση αλλά και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνθέτουν το παζλ γύρω από το ελληνικό ζήτημα ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου. Τρεις ημέρες νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του δ.σ. του ΕSM με μοναδικό θέμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Από το Νταβός, ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτυπά επαναλαμβάνοντας πως η Γερμανία

εμμένει στους βασικούς της κανόνες για τη χρηματοδοτική διάσωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Βloomberg, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του, το 2010, στη συμμετοχή του ΔΝΤ συμπληρώνοντας ότι εάν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη πως οι Έλληνες δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους. Είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg:»Το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του».
Παράλληλα ανέφερε πως δεν θα προωθούσε νέο ελληνικό «πακέτο» στη Βουλή εάν το ΔΝΤ έμενε εκτός: «Δεν θα συμβούλευα πως πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Οι βουλευτές θα έλεγαν πως εάν οι ελληνικές αρχές δεν είναι ικανές με την ευελιξία που τους παραχωρούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να συμμορφωθούν με αυτά που έχουν εγκριθεί, τότε δεν πληρoίται πλέον η προϋπόθεση ενός προγράμματος».

Χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει κάποια χώρα το χρέος της οποίας είναι μη βιώσιμο: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει ένα πρόγραμμα, υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών-μελών, του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης».

Με Άγνωστο «Χ» ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν επανήλθε, αυτη τη φορά μιλώντας για την ανεργία τόσο στην Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι θα χρειαστεί 21 χρόνια για να φτάσει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα.

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασαν κύκλοι του Μαξίμου τις δηλώσεις Τόμσεν. Ελεγαν χαρακτηριστικά ότι: «Ο κ. Τόμσεν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του, όπως για παράδειγμα το 2012 όπου προέβλεψε ανάπτυξη 2,1% και είχαμε μεγάλη ύφεση. Του ευχόμαστε να συνεχίσει τις «επιτυχημένες» προβλέψεις».

Το ελληνικό ζήτημα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικείμενη συνεδρίαση του Εurogroup με τους θεσμούς να παρουσιάζουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την «πρόοδο» των διαπραγματεύσεων, και την ελληνική πλευρά να καταθέτει την δική της συμβιβαστική πρόταση. Βασικός στόχος ειναι να δημιουργηθεί μία «βάση» συζήτησης που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Σχετική είδηση: ΕΚΤ: Tο Δημόσιο Χρέος όλων των χωρών της ευρωζώνης είναι βιώσιμο
Συνεδρίαση του ESM στις 23 Ιανουαρίου για το ελληνικό χρέος
Σόιμπλε στο Bloomberg: Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα