«Το ελληνικό σχολείο σήμερα: η Φιλοσοφική Σχολή συζητά και προτείνει»

09:11 29/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέδριο, με θέμα «Το ελληνικό σχολείο σήμερα: η Φιλοσοφική Σχολή συζητά και προτείνει», πραγματοποιείται, κατά το διήμερο της 1ης και 2ας Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της αδιάλειπτης προσφοράς της Φιλοσοφικής Σχολής στην ελληνική εκπαίδευση.

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι, αφενός, να αναδείξει τα προβλήματα που ταλανίζουν

το ελληνικό σχολείο σήμερα και, αφετέρου, να εξετάσει σε βάθος όσα από αυτά σχετίζονται με τον ιδιαίτερο χώρο που και η Φιλοσοφική υπηρετεί, σε μια προσπάθεια να βρεθούν και να δοθούν κατευθύνσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών πραγμάτων, τόσο στο επίπεδο των αναλυτικών προγραμμάτων, του μαθησιακού υλικού και της διδακτικής μεθοδολογίας όσο και στους γενικότερους τομείς της οργάνωσης, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του σχολείου.

Ειδικότεροι στόχοι του Συνεδρίου είναι:

να παρουσιαστούν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ελληνικού σχολείου τόσο ως αυτοδύναμης μονάδας όσο και ως ζωτικού κυττάρου της κοινωνίας,να αποτελέσουν αντικείμενο κριτικής προσέγγισης τα στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητα του σημερινού σχολείου ως παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού θεσμού, όπως το κανονιστικό πλαίσιο (ΑΠΣ, ΔΕΠΠ), τα σχολικά εγχειρίδια και ευρύτερα το διδακτικό και μαθησιακό υλικό, η διαδικασία της αξιολόγησης, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μελών της σχολικής κοινότητας και η διαχείριση των κρίσεων στη σχολική μονάδα, η σύγχρονη μεθοδολογία διδασκαλίας, οι ψυχολογικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές θεωρίες που πλαισιώνουν θεωρητικά την εκπαιδευτική πράξη, η διαφορετικότητα στην εκπαίδευση, η διαπολιτισμική φυσιογνωμία της σχολικής μονάδας,να αναδειχθούν νέες τάσεις και νέες διδακτικές πρακτικές ιδιαίτερα για όσα γνωστικά αντικείμενα θεραπεύει η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπως η αρχαία ελληνική και η λατινική γλώσσα και γραμματεία, η νέα ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, η ιστορία, οι ξένες γλώσσες, η θεατρική αγωγή, η μουσική αγωγή,να διαγραφούν προοπτικές αντιμετώπισης της προβληματικής που γεννά το σύγχρονο ελληνικό σχολείο,να λειτουργήσει η Φιλοσοφική Σχολή ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο διαρκούς ανατροφοδότησης μεταξύ τους.

Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε πανεπιστημιακούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, στη Μεγάλη Αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 30), κηρύσσεται η έναρξη των εργασιών, η οποία συνοδεύεται από σημαντικές κεντρικές ομιλίες (16:30-18:40).

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, σε αίθουσες του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη (09:00-19:00).

Ειδικότερα, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30), το συνέδριο ανοίγει με την προσφώνηση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιου Αθανασίου Κ. Δημόπουλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθηγητής Γεράσιμος Κουζέλης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, και ομιλία με τίτλο «Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ: 180 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Το συνέδριο για το ελληνικό σχολείο σήμερα».

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι Γεώργιος Μπαμπινιώτης, επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας, π. πρύτανης ΕΚΠΑ, «Η στάση της Φιλοσοφικής Σχολής στο ζήτημα της γλώσσας».

Θεόδωρος Παπαγγελής, καθηγητής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός, «Τα ανθρωπιστικά γράμματα και η ιστορική μας νοημοσύνη».

Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, «Για ένα σχολείο όπου οι μαθητές μαθαίνουν γράμματα».

Δημήτρης Σεβαστάκης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, «Το σχολείο στην εποχή της έξυπνης απομόρφωσης».

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα