Το ΕΚΕΤΑ καταλαμβάνει την 21η θέση ανάμεσα στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης

13:10 13/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην 21η θέση μεταξύ των 50 κορυφαίων ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης βρίσκεται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με βάση την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάκριση αυτή του φορέα αφορά την προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα. Στα εργαστήριά του ΕΚΕΤΑ γίνονται έρευνες για την ανάπτυξη μεθόδων που αφορούν την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων (δηλαδή του ξηρού λιγνίτη που χρησιμοποιείται από τη ΔΕΗ

για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τις τεχνολογίες υδρογόνου και την ανάπτυξη μεθόδων για την επαναχρησιμοποίηση του CO2 στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Μεγάλες επιχειρήσεις από την Κίνα την Ινδία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και την Ευρώπη συνεργάζονται με το Ερευνητικό Κέντρο για την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας.

Ο προϊστάμενος του εργαστηρίου στερεών καυσίμων του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα, Δρ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος δήλωσε σχετικά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το ΕΚΕΤΑ, με την τεχνογνωσία που διαθέτει, συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων πάνω σε τοπικά αλλά και διεθνή προβλήματα, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και την ανάπτυξη».

Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2020, η Ε.Ε. θα διαθέσει για την ανάπτυξη έρευνας κονδύλια ύψους 150 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Το ΕΚΕΤΑ καταλαμβάνει την 21η θέση ανάμεσα στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα