Την τιμητική της είχε σήμερα η Τρίπολη

22:30 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την τιμητική της είχε σήμερα η πρωτεύουσα της Αρκαδίας, αφού εόρτασε την μνήμη των Πολιούχων, Νεομαρτύρων, Δημητρίου και Παύλου, με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη.

Η Τρίπολη τίμησε τους Νεομάρτυρες, με διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις που οργάνωσε και φέτος, η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Παρουσία έξι (6) Μητροπολιτών, οι εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν σήμερα το βράδυ, με Λιτανεία των οστών και της εικόνας, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Νωρίτερα, τελέσθηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός

Εσπερινός στον Ιερό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων και Προφήτου Ηλία Τριπόλεως.

Στη Λιτανεία, συμμετείχε ο ιερός Κλήρος, πλήθος κόσμου και θεσμικοί εκπρόσωποι της πόλης και της Αρκαδίας. Μετά την επιστροφή της Λιτανείας, έξω απ’ τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και πριν ολοκληρωθεί ο Εσπερινός, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, αφού απέδωσε ευχαριστίες στους συμμετέχοντες Αρχιερείς, Κληρικούς και λαικούς, έκανε τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση και αφορμή για σχολιασμό.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:» (…) Το φαινόμενο που ζούμε σήμερα, είναι τελείως αντίθετο με το πνεύμα των αγωνιστών του 1821. Εμείς είμαστε οι ζήτουλες της Ευρώπης και των άλλων λαών. Ζητιανεύουμε και περιμένουμε (…). Και το κατάντημα είναι, όπως ο λαός έχει αποφανθεί, εκεί που κρεμάγανε οι αγωνιστές τ’ άρματα, κρεμούν τώρα οι γύφτοι τα νταούλια».

Και κατέληξε:«Απεμπολήσαμε τη δόξα, αρνηθήκαμε την πίστη, λιγοψυχήσαμε στη θυσία (…)».

Τα οστά των Νεομαρτύρων, Πολιούχων της Τρίπολης, θα παραμείνουν και τις επόμενες δύο (2) ημέρες στην Τρίπολη και στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα