Την σταδιακή χαλάρωση των capital controls προτείνουν οι τράπεζες

12:01 9/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Να αυξηθεί ο εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 500 ευρώ από 420 ευρώ σήμερα προτείνουν οι ελληνικές τράπεζες, εκτός των άλλων, στα πλαίσια ενός σχεδίου για την σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) μετά την πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη. Επιφυλακτική εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και η ΕΚΤ σε κάτι τέτοιο

σ’αυτή την φάση.

Το θέμα της χαλάρωσης αναμένεται να απασχολήσει την συνεδρίαση του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών την Τετάρτη.Στη συνεδρίαση θα εξετασθεί επίσης το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού εκτός των άλλων.

Οι τραπεζίτες θεωρούν σημαντικό να καταστεί εφικτό το άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών με την δυνατότητα να μπει συνδικαιούχος.

Η προετοιμασία και δημοσιοποίηση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των capital controls από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το υπουργείο Οικονομικών είναι προαπαιτούμενο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που φέρει ημερομηνία 2 Μαΐου.

Ο οδικός χάρτης θα περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για την πλήρη απελευθέρωση των capital controls χωρίς να διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τα μέτρα θα είναι συνδεδέμενα με μετρήσιμα σημάδια βελτίωσης της εμπιστοσύνης της αγοράς και των συνθηκών ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα