Την μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ

19:19 9/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που συνεδρίασε την Τρίτη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και το οποίο προχώρησε σε σειρά αποφάσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι αποφάσεις

-Συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας, με συμμετοχή των υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής

Αλληλεγγύης και Οικονομικών, η οποία θα παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την προσέλκυση εμπορικών πλοίων στην ελληνική σημαία και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, στην αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων, για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και τέλος στη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

–Έγκριση προγράμματος δράσης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας με τη δέσμευση κατάθεσης προς επίτευξη αναλυτικής εισήγησης που θα καθορίζει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, θα καταγράφει τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για την ικανοποίηση των εν λόγω στόχων (π. χ «πράσινες» δημόσιες συμβάσεις, φορολογικά κίνητρα κλπ.) και θα περιγράφει το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (κράτος, αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών κλπ).

Για την επιτάχυνση των δράσεων της κυκλικής οικονομίας και την υπέρβαση των εμπλοκών που παρατηρούνται λόγω του διατομεακού χαρακτήρα πολλών ενεργειών, αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής ομάδας συντονισμού με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Παιδείας, Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

–Υποβολή από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προς έγκριση, εισήγησης η οποία θα θέτει συγκεκριμένους στόχους και θα περιγράφει τον τρόπο υλοποίησης της κεντρικής επιδίωξης για σύμπραξη της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώθηκε ο σημαντικός ρόλος του «Φόρουμ Αγροδιατροφής-Βιομηχανίας-Τουρισμού«.

-Τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και της «Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.) «.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας θα αναφέρονται:

α) οι πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων, πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, και

β) η δέσμευση της Artume Α.Ε. για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα