Τιμήθηκε η 107η επέτειος της εξέγερσης των αγροτών στο Κιλελέρ

18:36 2/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την 107η επέτειο της αιματηρής εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου το 1910 τίμησε η επίσημη πολιτεία στο χώρο του μνημείου του αγρότη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες των αγροτών κατά των τσιφλικάδων και κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των προτάσεων της χώρας μας προς την Ε.Ε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η εκδήλωσε ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ωστόσο για άλλη μία χρονιά χαρακτηρίστηκε από την απουσία των αγροτών.
Τους καλεσμένους

καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος ο οποιος στην ομιλία του επέριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις για την κατάσταση του αγροτικού κόσμου και της χώρας και τόνισε με έμφαση να διδαχθούμε από την ιστορία και να αναλογιστούμε την υποχρέωση να είμαστε ενωμένοι.
Ο εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών κ. Νίκος Παυλονάσιος αναφέρθηκε εν συντομία στα προβλήματα των αγροτών διαπιστώνοντας πως “οδεύουμε προς την ίδια κατάσταση με αυτή των προγόνων μας”.

Ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε τις αλλαγές στη φορολογία και την ασφάλιση των αγροτών επαναλαμβάνοντας πως αυτές είναι ευνοϊκές για την πλειοψηφία των αγροτών.

Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος ο οποίος υποσχέθηκε πως “η ΝΔ σύντομα θα πετύχει υγιέστερο οικονομικό περιβάλλον για την επιβίωση του αγρότη και της χώρας”.

Στην πρώτη του εμφάνιση μετά την προσχώρησή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Κώστας Μπαργιώτας που προσφάτως αποχώρησε από το ΠΟΤΑΜΙ εξέφρασε την άποψη οτι “η κρίση γεννά την ανάγκη για αλλαγή και αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις”.

Ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργος Κατσιαντώνης μίλησε για τις θυσίες των αγωνιστών του Κιλελέρ “που θα πρέπει να αποτελούν κινητήριο δύναμη για έργα, σε πράξεις και όχι σε λόγια”.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός εξέφρασε τη διαπίστωση πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή της εξέγερσης των κολίγων που έδωσαν τη ζωή τους για να ελευθερωθεί η Θεσσαλία από τα δεσμά των τσιφλικιών και έστειλε το μήνυμα πως “η Ελλάδα χρειάζεται παραγωγική επανάσταση στην οποία μπορεί να συνεισφέρουν και οι Περιφέρειες”.

“Η χώρα χρειάζεται νέο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης για να βγει από τα μνημόνια τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην 107η επέτειο της εξέγερσης των αγροτών στο Κιλελέρ και τόνισε πως “αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”. Κάλεσε δε τους αγρότες σε διάλογο καθώς “ο αγρότης όπως είπε, είναι ο σύμβουλος του Υπουργείου”.
“Αναμένουμε τις προτάσεις των αγροτών για να συνδιαμορφώσουμε την πρόταση της χώρας μας προς την Ε.Ε. για την αναθεώρηση της ΚΑΠ”.

Παρόντες στην επετειακή εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος εκπρόσωποι δικαστικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.
Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων.

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγώνες των αγροτών έδωσαν οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα