Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι στη διατροφή τους, το καλοκαίρι

10:59 9/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα που σχετίζονται με διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών, υπόταση, θερμοπληξία ή επιδείνωση μιας ήδη υπάρχουσας νόσου. Κάνοντας, όμως, μικρές αλλαγές στη διατροφή τους, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό τους από τις επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας.

Συχνά, ελαφριά γεύματα και άφθονα υγρά

Περιορίζουμε τις μεγάλες μερίδες. Το υπερβολικό φαγητό και τα μεγάλα γεύματα αυξάνουν τη θερμοκρασία
του σώματος, λόγω θερμογένεσης, αλλά και την εφίδρωση. Μαζί με τον ιδρώτα, όμως, ο οργανισμός χάνει νερό και άλατα, όπως το νάτριο και το κάλιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Άρα όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο λιγότερη ανάγκη από θερμίδες έχουμε.

Καταναλώνουμε άφθονα υγρά. Η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή διαταραχή το καλοκαίρι και μπορεί να προληφθεί με τη συχνή κατανάλωση νερού, φυσικών χυμών, ισοτονικών ποτών αλλά και τροφών πλούσιων σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά, επιμέρους προβλήματα υγείας, όπως η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής πίεσης, θα διαφοροποιήσουν τις επιλογές του καθενός.
Keywords
Τυχαία Θέματα