Θετική τάση στις επενδύσεις, αρνητική στη κατανάλωση βλέπει η Alpha Bank

17:06 2/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

H ιδιωτική κατανάλωση δεν θα μπορέσει να στηρίξει βραχυχρόνια την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας λόγω των αυξημένων φορολογικών βαρών, όμως οι προοπτικές από το μέτωπο των επενδύσεων και του τουρισμού για το δεύτερο εξάμηνο είναι θετικές αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

Αναφορικά με την ιδιωτική κατανάλωση, η Alpha Bank παρατηρεί επιτάχυνση της πτώσης της καταναλωτικής δαπάνης κατά

1,7% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, από -1,0% στο πρώτο τρίμηνο 2016. Η πτώση συμβαδίζει με την έντονη πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αναλυτές της Alpha Bank σημειώνουν επίσης την περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο.

Από την άλλη πλευρά, η περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης και η πτώση του αριθμού των ανέργων που οδηγεί σε μικρή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας δεν είναι ικανή από μόνη της να ενισχύσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, τονίζει.

Η Alpha Bank σημειώνει επίσης την αρνητική συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 κατά 1,1 εκατοστιαίες μονάδες, λόγω μειώσεως των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 11,4% και των αντίστοιχων εισαγωγών κατά 7,1%.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, «η δυνατότητα ανακάμψεως των εξαγωγών αγαθών εμφανίζεται περιορισμένη εξαιτίας των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και της περαιτέρω συσσωρεύσεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.»

Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές στον τουρισμό εμφανίζονται θετικές για ακόμη μια χρονιά ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρατήσεων τελευταίας στιγμής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι τελευταίες επηρεάσθηκαν θετικά από την πτώση των αφίξεων τουριστών στη Τουρκία.

Η ενίσχυση του τουρισμού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αντιστρέψει σε κάποιο βαθμό, την πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο (-26,5% σε ετήσια βάση), η οποία, ωστόσο, οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών πλοίων, σημειώνει.

Εκτός από τον τουρισμό, η Alpha Bank επισημαίνει την θετική προοπτική της επενδυτικής δαπάνης καθώς ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών προσεγγίζει το μέσο επίπεδο της περιόδου 2000-2016, μετά την περυσινή κατάρρευσή του.

Οι επενδύσεις έχουν συρρικνωθεί κατά την διάρκεια της κρίσης και αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, προσθέτει. Οι επενδύσεις είχαν αρνητική συνεισφορά στο ΑΕΠ την περίοδο 2011-2016.

Η Alpha Bank παρατηρεί πως την τελευταία φορά που υπήρξε ορατή αύξηση των επενδύσεων ήταν στο τέλος του 2014, η οποία ανεκόπη από το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Η αύξηση των επενδύσεων στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 αποδίδεται στην αύξηση των επενδύσεων εξαιρουμένων των κατοικιών, αφού οι τελευταίες συνεχίζουν να σημειώνουν μεγάλη μείωση (-23,5% σε ετήσια βάση).

Ειδικότερα σημειώνεται η αύξηση επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα κατά 31,9% σε ετήσια βάση στο τρίμηνο αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα