Θετική αξιολόγηση για διατήρηση της Λέσβου ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO

11:21 1/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Προκειμένου να διατηρηθεί η αναγνώρισή της Λέσβου ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», επισκέπτονται τη Λέσβο εμπειρογνώμονες της UNESCO και πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις με τοπικές αρχές και φορείς.

Η Λέσβος λόγω της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της έχει χαρακτηρισθεί στο σύνολο της ως Γεωπάρκο και να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η αναγνώριση έγινε μετά από αίτηση που υποβλήθηκε στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης

μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη δημιουργία και λειτουργία του «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ». Η προσπάθεια αυτή έχει την στήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φορέων της εκπαίδευσης, των παραγωγικών φορέων της οικονομίας και του τουρισμού με επικεφαλής το Επιμελητήριο Λέσβου, καθώς και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Η διαδικασία αξιολόγησης Γεωπάρκων πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες στα πλαίσια του Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με σκοπό την αξιολόγηση της τήρησης των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Γεωπάρκων ώστε να ελεγχθεί αν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας της UNESCO.

Keywords
Τυχαία Θέματα