Θεσμοί: Ετοιμάζουν το κείμενο της συμφωνίας για την 2η αξιολόγηση

12:41 18/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι εκπρόσωποι των δανειστών προχωρούν στη σύνταξη κειμένου συμφωνίας (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την ελληνική πλευρά μέσα στο Σαββατοκύριακο σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να είναι σίγουρο ότι οι δυο πλευρές θα συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία του κειμένου.

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Wall Street Journal αντανακλά τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για το περιεχόμενο του κειμένου που ίσως περιλαμβάνει θέσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η κυβέρνηση, οδηγώντας σε επιμήκυνση

των διαπραγματεύσεων.

Η σύνταξη του κειμένου είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουν γίνει συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διήμερο.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία επι της αρχής για την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις 28 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το EWG (Euro Working Group).

Αρκετοί συσχετίζουν την αναμενόμενη επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα προς το τέλος του μήνα με αυτό το θέμα.

Στη συνεδρίαση του EWG της 28ης Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθούν επίσης τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ομως, το EWG θα μπορούσε να συνέλθει επίσης το πρωί της 5ης Δεκεμβρίου πριν το Eurogroup αν χρειασθεί.

Υπενθυμίζεται ότι o ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πρόσφατα στο Λονδίνο ότι «η σημερινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη (committed) και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας».

Οι δυο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στα δημοσιονομικά με την κυβέρνηση να προχωρά την Δευτέρα στη κατάθεση του προυπολογισμού του 2017. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα τεθεί στο 1,75% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο 3ο οικονομικό πρόγραμμα ή σε υψηλότερο επίπεδο.

Ομως, ανοικτό παραμένει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού μετά το 2018 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Σημαντικές διαφορές υπάρχουν στα εργασιακά, π.χ. κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο κ.τ.λ. Η ελληνική πλευρά έχει λάβει κάποια πίστωση χρόνου για τη στελέχωση του ΔΣ του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων και την διαμόρφωση του καταστατικού του μέχρι τα τέλη του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα