Θέμα χρόνου η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, πιο αργά ο προληπτικός μηχανισμός

09:43 18/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς τις διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, θα κατατεθεί, ίσως και αργά το βράδυ της Τετάρτης, το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων, λόγω των ενστάσεων που εγείρουν οι δανειστές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, δεν θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αλλά

θα έρθει ως τροπολογία λίγο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Κυριακή το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί.

Το υπουργείο αποδίδει την καθυστέρηση σε λόγους τεχνικής επεξεργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυστοκία οφείλεται στην εμμονή των δανειστών – κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- να δίδεται προτεραιότητα στην περικοπή μισθών και συντάξεων σε περίπτωση αποκλίσεων, αλλά και να περιγραφούν από τώρα ευκρινώς όλα τα πεδία των δαπανών, από τα οποία θα γίνεται η περικοπή.

Το Ταμείο πιέζει ακόμα και για τακτικότερο έλεγχο των αποκλίσεων και όχι σε ετήσια βάση με τη επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά για την οριστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας του Μηχανισμού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να επέλθει συμφωνία στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει ακόμα τους έμμεσους φόρους, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

Χθες ανακοινώθηκε και η ατζέντα του Eurogroup της 24ης Μαίου, στο οποίο βασικό θέμα θα αποτελέσει η Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους Υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του ESM στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν την πρώτη αξιολόγηση.

Αυτή περιλαμβάνει ένα μηχανισμό προληπτικών μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα ενεργοποιείται, εφόσον χρειαστεί, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καθώς επίσης και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Τo ΕWG θα ενημερώσει αναφορικά με την πρόοδο των συζητήσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές και θα εξετάσει πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος που έχουν συμφωνηθεί από το Eurogroup στις 9 Μαΐου.

«Δεν είναι σίγουρη η οριστική συμφωνία στις 24 Μαΐου» ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ για τη δόση είπε ότι θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη των 5 δισ. ευρώ, με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά πάντως προσβλέπει σε υψηλή δόση για να καλύψει και οφειλές προς ιδιώτες.
Κοινοτικός αξιωματούχος την περασμένη Παρασκευή προσδιόρισε τη δόση σε ποσό έως 10,7 δισ. ευρώ από το οποίο τα 6,7 δισ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή δανείων των θεσμών.

Για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ο κ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι στόχος είναι να συμμετάσχει οικονομικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά σε τεχνικό επίπεδο αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

The post Θέμα χρόνου η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, πιο αργά ο προληπτικός μηχανισμός appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα