Τετράποδοι «ράμπο» για …φόλες

10:36 7/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα από 100 δηλητηριασμένα δολώματα και 23 νεκρά ζώα, οικόσιτα και άγρια είναι ο απολογισμός της δράσης της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, που δραστηριοποιείται στο νησί από τις 21 Ιουλίου.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από 23 περιπτώσεις σε σύνολο 32 καταγγελιών που ερεύνησε η Ομάδα τους δύο μήνες λειτουργίας της. Μάλιστα, σε 13 περιπτώσεις, κατατέθηκαν μηνύσεις και παραδόθηκαν τα πειστήρια για να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις και να σχηματιστούν δικογραφίες.
Σύμφωνα με τα μέλη της Ομάδας, η έξαρση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολομάτων παρατηρείται

ιδιαίτερα την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου, οπότε και η δραστηριότητα στην ύπαιθρο (αγροτικές εργασίες, κτηνοτροφία και κυνήγι) βρίσκεται στο απόγειό της.
Από μελέτες που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και η Εθνική Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα, το φαινόμενο φαίνεται να οφείλεται στις αντιδικίες μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκθεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανώφελες δηλητηριάσεις τόσο σε κατοικίδια ζώα, όσο και σε ζώα της άγριας πανίδας. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται ρητώς από το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί ενώ για τους παρανομούντες προβλέπονται αυστηρές ποινές και διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα