Τέλος στην απεργία πείνας 16 ετών για 44χρονη Ινδή

11:16 10/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν είμαι Θεά, θέλω να φάω, να παντρευτώ, να κάνω παιδιά», φέρεται να δήλωσε η 44χρονη Irom Sharmila, που έχει ήδη περάσει στα πρωτοσέλιδα για την μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πείνας. Έμεινε 16 χρόνια σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, περιστοιχισμένη από ένοπλους φρουρούς και ομάδα γιατρών που την υποχρέωναν να λαμβάνει με ρινικό σωληνάκι θρεπτικές ουσίες και φάρμακα.

Σύμβολο της μη βίαιης αντίστασης κατά των εν ψυχρώ εκτελέσεων και της παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ινδίας, η Irom Sharmila,

έδωσε τέλος στην απεργία πείνας μπροστά σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες, δοκιμάζοντας λίγο μέλι. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πολιτευτεί και να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές.

#WATCH: Irom Sharmila ends her fast after 16 years. She was on hunger strike, demanding repealing of AFSPA.

— ANI (@ANI_news) August 9, 2016

Οπως αποκάλυψε η ίδια, σκοπεύει σύντομα να παντρευτεί καθώς Βρετανός με τον οποίο αλληλογραφούσε κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, της έκανε πρόταση γάμου.

Η Irom Sharmila, εργαζόταν σε σχολείο για τυφλούς, αλλά και σε οργανώσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, ώσπου ένας ομαδικός βιασμός γυναίκας από ένστολους των δυνάμεων ασφαλείας, της άλλαξε, όπως λέει, τη ζωή. Λίγο μετά το Νοέμβριο του 2000, όταν κοντά στο σπίτι της οι δυνάμεις ασφαλείας εκτέλεσαν εν ψυχρώ 10 αμάχους κοντά σε στάση λεωφορείου στον αυτοκινητόδρομο του Ιμπχάλ, η 44χρονη αποφάσισε να ξεκινήσει την απεργία πείνας, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι όλα τα θύματα των εκτελέσεων, ήταν «αθώα πρόσωπα».

Το «φυλακισμένο πουλί», όπως η κυρία Sharmila αυτοαποακαλείται, αναχώρησε από το νοσοκομείο όπου παρέμενε τα τελευταία 16 χρόνια, εν μέσω αποδοκιμασιών από Ινδούς που υποστηρίζουν ότι «η μοναχική σταυροφόρος πρόδωσε τον αγώνα της».

ΠΗΓΗ:BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα