Τέλος εβδομάδας το οικονομικό βοήθημα στους σεισμοπαθείς

14:21 3/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανυπόστατα χαρακτηρίζονται από τους αρμόδιους στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από την τοπική κοινότητα της Βρίσας τα δημοσιεύματα περί εγκατάλειψης στο δρόμο των σεισμόπληκτων.

“Κάποιοι από τους σεισμόπληκτους για τους δικούς τους λόγους, αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν σε προσφερόμενες κατοικίες της περιοχής, τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της Βρίσας Στρατής Παράκοιλας. Αυτό όμως αυτό δε μπορεί να στιγματίσει μια ολόκληρη περιοχή, που στην πλειοψηφία της επέδειξε αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχασαν όλα τους τα υπάρχοντα από

τον σεισμό της 12ης Ιουνίου».

Στο πολύκεντρο Πολιχνίτου υπάρχει λίστα με προσφερόμενες κατοικίες , ενώ ιδιοκτήτες στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου έχουν διαθέσει δωρεάν τις οικίες τους χωρίς να έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί τους.

Γιώργος Πάλλης βουλευτής Λέσβου: θα ζητήσουμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης

«Χθες το βράδυ βρεθήκαμε στην περιοχή των Βατερών και μιλώντας με τους κατοίκους και τον πρόεδρο της κοινότητας Βρίσας διαπιστώσαμε ότι δεν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες περί εγκατάλειψης των κατοίκων στους δρόμους. Αυτό είναι άδικο και για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν προσφέρει τα σπίτια τους και για τους ξενοδόχους και επιχειρηματίες που φιλοξενούν σεισμοπαθείς. Ωστόσο πράγματι υπάρχουν ορισμένα περιστατικά, προσπάθειας οικονομικής εκμετάλλευσης από λίγους ιδιοκτήτες της περιοχής. Πρέπει να κατανοήσουν, είπε ο κύριος Πάλλης ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους αν δώσουν τα σπίτια τους σε αυτούς τους ανθρώπους. Μετά από επικοινωνία μάλιστα που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, σήμερα θα φύγει η ΚΥΑ για την επιδότηση ενοικίου ,από το υπουργείο του στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή». Ο κύριος Πάλλης καταλήγοντας τονίζει ότι» θεωρούμε υποχρέωσή μας να ζητήσουμε από την δικαιοσύνη να παρέμβει έτσι ώστε να σταματήσουν επιτέλους αυτά τα φαινόμενα διασποράς ψευδών ειδήσεων»

Πότε θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα οι σεισμόπληκτοι

Στο τέλος της εβδομάδας υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να εκταμιεύεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων το έκτακτο βοήθημα το οποίο καθυστέρησε να δοθεί όμως είναι απαραίτητο να γίνουν μια σειρά ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι ίδιοι οι δικαιούχοι πρέπει να φροντίσουν να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Συγκεκριμένα στην υπηρεσία πρόνοιας του Δήμου Λέσβου έχουν φτάσει περί τις 100 αιτήσεις πολιτών από τις σεισμόπληκτες περιοχές, κάποιες από τις οποίες έχουν ελεγχθεί και θα αρχίσουν να πιστώνονται οι λογαριασμοί όταν διατεθεί από το δήμο το ανάλογο ποσό. Ο δήμος Λέσβου σήμερα στο δημοτικό του συμβούλιο θα εγκρίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού του, στη συνέχεια η απόφαση αυτή θα προωθηθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από κει και έπειτα θα μπορεί ο δήμος να πιστώνει τους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σε άλλες περιοχές όπου είχε καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα σε λίγες μόνο μέρες είχε παρατηρηθεί ότι έσπευσαν να το λάβουν και πολίτες που δεν το δικαιούνταν, όμως στον έλεγχο των στοιχείων τους εντοπίστηκαν και κλήθηκαν να το επιστρέψουν. Για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία , γίνεται ολοκληρωμένος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες που όμως καθυστερεί.

Πάντως μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει στην υπογραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την επιδότηση ενοικίου αλλά και για την οριοθέτηση και κοστολόγηση των εργασιών που πρέπει να γίνουν στις σεισμόπληκτες περιοχές, παρά τις διαβεβαιώσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται που έδινε στην τελευταία επίσκεψή του στο νησί ο υπουργός ΥΠΟΔΟΜΩΝ . Συνάντηση με τον υπουργό υποδομών θα έχει αύριο ο πρόεδρος του χωριού μαζί με αντιπροσωπεία Βρισαγωτών όπου θα ζητήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τόσο για τα βοηθήματα που δικαιούνται οι σεισμόπληκτοι αλλά και για τη διαδικασία κατεδάφισης των κατεστραμμένων σπιτιών και φύλαξης των δομικών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση του χωριού.

Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός

«Πρώτο μέλημα είναι να βρουν μόνιμη στέγη οι πληγέντες, να φτιάξουν τα νοικοκυριά τους , δεν επιτρέπεται να υπάρχει ανησυχία στον οποιοδήποτε για να μην δίνουν τα σπίτια τους φοβούμενοι ότι δε θα πάρουν την επιδότηση. Τα επιδόματα θα δοθούν και μάλιστα αναδρομικά , ούτε ένας δεν πρέπει να είναι άστεγος σήμερα με τις ενέργειες που έχουν γίνει και τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα, παράλληλα έχουμε ξεκινήσει την άρση της επικινδυνότητας στα σμεία που έχουν υποδείξει οι μηχανικοί και στη συνέχεια όταν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα να ακολουθήσει το θέμα της ανοικοδόμησης της Βρίσας».

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα