Τα βρήκαν για το νέο υπερταμείο-πιο κοντά στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

10:19 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, φέρνοντας πιο κοντά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σημειώνεται ότι η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου είναι ένα από εκκρεμή προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το εποπτικό συμβούλιο θα επιλέξει το ΔΣ του υπερταμείου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, συνεργάτης της κ. Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,

θα είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου ενώ θα συμμετέχει επίσης ο Ισπανός Βεγκάρα, πρώην στέλεχος του ESM.

Τους δυο ανωτέρω θα πλησιάσουν ο Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Ολγα Χαρίτου, η οποία είναι ενταγμένη στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Εκτός από τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, η κυβέρνηση επιδιώκει τη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για μια σειρά από προαπαιτούμενα ενώ μετά τη ψήφιση θα εκκρεμούν ορισμένα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Ανάμεσα στα τελευταία βρίσκονται θέματα που αφορούν την αγορά φυσικού αερίου, την αναμόρφωση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την δυνατότητα της διοίκησης της ΔΕΗ να υπογράφει συμβάσεις με βιομηχανικούς καταναλωτές, τη διασφάλιση πόρων για τη στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και άλλα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί τα 15 προαπαιτούμενα να έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου που συνέρχεται το EuroWorking Group(EWG).

Αν όλα πάνε καλά, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στις 10 Οκτωβρίου ή τουλάχιστον το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα