Τα συμπεράσματα του συλλόγου αρχιτεκτόνων Λέσβου για τη Βρίσα

11:06 25/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 15/7/2017 ο Σύλλογος αρχιτεκτόνων Λέσβου επισκέφτηκε τον οικισμό της Βρίσας προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς έχει η κατάσταση μετά το καταστροφικό σεισμό που έπληξε τον οικισμό για να έχουμε μια άμεση αντίληψη σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν, κυρίως στις παλιές κατασκευές και να διαπιστωθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν.
-Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Βρίσας και το πρόεδρο της τοπικής κοινότητας ,οι οποίοι παρ όλα τα προβλήματα τους, έδειξαν μεγάλη ευγένεια και

προθυμία να μας ενημερώσουν.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, η εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επανόρθωση της βλάβης που έπαθε η τοπική οικονομία.
Σε αυτό θα συμβάλει η γρήγορη ολοκλήρωση των γεωτεχνικών μελετών που εκπονούνται στη περιοχή και να δοθούν κανόνες και οδηγίες σχετικά με το περιεχόμενο των στατικών και αρχιτεκτονικών μελετών.
-Μας απασχολεί το θέμα των γραφειοκρατικών εμποδίων και καθυστερήσεων που παρατηρούνται προκειμένου να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις των έργων, ιδιωτικών ή δημοσίων.
– Εκφράζονται ερωτηματικά και αμφιβολίες κατά πόσο σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτείας είναι δυνατόν ο οικισμός της Βρίσας να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή με μόνο εργαλείο το Ν.Ο.Κ και το σχετικό Π.Δ προστασίας.
– Για την γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, θεωρούμε σαν άμεση η αναγκαιότητα στελέχωσης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με έμπειρο προσωπικό για γραμματειακή υποστήριξη ή ακόμα και η θεσμοθέτηση παράλληλου οργάνου όπως π.χ. παράλληλη ενεργοποίηση του Σ.Χ.Ο.Π. της Γενικής Γραμματείας καθώς και τη στελέχωση της με πρόθετο προσωπικό (αρχιτέκτονες). η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τη προστασία κηρυγμένων οικισμών και κτιρίων του Αιγαίου
– Θέματα αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, εφ όσον δεν αναφέρονται σε χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα μνημεία για τα οποία έχει συναρμοδιότητα το ΥΠ.ΠΟ.(επειδή είναι οικοδομημένα 100 και πλέον χρόνια) προτείνεται να εξετάζονται από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο και υποβάλλονται παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις λόγω της αρμοδιότητας του να εξετάζει θέματα από όλες τις περιοχές της χώρας.
– Η Δ/νση Νεωτέρων Μνημείων επιβάλλεται να στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό (αρχιτέκτονες & πολιτικούς μηχανικούς),διότι πολλά από τα κτίσματα που επλήγησαν είναι αρμοδιότητας της.
– Επίσης κρίνουμε απαραίτητη την αύξηση του ποσού της αποζημίωσης στις περιπτώσεις επισκευών -αποκαταστάσεων γιατί εκ πείρας γνωρίζουμε ότι το ποσό δεν αρκεί.
– Σχετικά με τη διαλογή του πολύτιμου υλικού των αρχιτεκτονικών μελλών τα οποία είναι ιδιοκτησία των κατοίκων θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική διαλογή, γιατί θα είναι πολύτιμα στις αποκαταστάσεις.
– Κρίνεται απαραίτητη και επείγουσα η τοπογράφηση – κτηματογράφηση που είναι και το βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση του οικισμού, το σχεδιασμό έργων υποδομών, τον εντοπισμό κυρίως των ιδιωτικών αλλά και δημοσίων ιδιοκτησιών στις οποίες θα χωροθετηθεί η ανέγερση έργων δημοσίου ενδιαφέροντος. ( Στη περιοχή δεν έχει θεσμοθετηθεί (Σ.Χ.Ο.Α.Π.) το οποίο είναι απαραίτητο για τη χωροθέτηση έργων του δημοσίου.
– Η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής του Συλλόγου στο έργο της αποκατάστασης του οικισμού όπως δηλώσαμε εξ αρχής, είναι η δωρεά μιας αρχιτεκτονικής μελέτης δημόσιου κτιριακού έργου ή χώρου.
– Από τις πρώτες στιγμές εκφράσαμε ενδιαφέρον για συνεργασία με όσους παράλληλα ασχολούνται, όπως το Τμήμα Γεωγραφίας του Π. Αιγαίου που πρώτο επισκέφτηκε τη περιοχή αλλά και το Ε.Μ.Π.
Αρκεί να υπάρξει προσβασιμότητα στο περιεχόμενο των ερευνών οι οποίες χωρίς άλλο μπορεί να γίνουν ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για το προγραμματισμό της ανοικοδόμησης του οικισμού.
Θα απαιτηθεί αποτελεσματικός συντονισμός ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη.
– Εξετάζουμε τη πιθανότητα χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής για την ελάχιστη οικονομική κάλυψη των εξόδων για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων προκειμένου να επιμορφωθούν οι συνάδελφοι σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης.
Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΤΕΕ.ΒΑ ,το Σύλλογο των Αρχιτεκτόνων και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών το ερχόμενο Σάββατο στις 29/7/2017 στην Αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

– Η βούληση μας είναι να βοηθήσουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με κυριότερο από αυτά το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα