Τα πρώτα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι ήδη πραγματικότητα

16:19 27/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έχετε ποτέ ονειρευτεί να οδηγήσετε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο όπως ο Ντοκ και ο Μάρτι Μακ Φλάι στην ταινία «Επιστροφή στο Μέλλον»; Ίσως αυτή η τρελή ιδέα να γίνει πραγματικότητα πιο γρήγορα απ’ ό, τι φανταζόμαστε καθώς η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται ήδη από κάποιες εταιρίες αλλά ακόμη το αποτέλεσμα είναι κάτι ανάμεσα σε ελικόπτερο κι αυτοκινήτο.

Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μάχονται για το ποια θα είναι η πρώτη που θα εγκαινιάσει τις πρώτες πτήσεις με ιπτάμενα αυτοκίνητα και πολλοί προβλέπουν ότι το 2017 θα είναι ένα σημείο καμπής για αυτή τη νέα

βιομηχανία.

Σύμφωνα με ειδικούς, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το 60% θα ζει σε μητροπόλεις, και η εναέρια αστική μεταφορά θα αποτελεί πλέον ανάγκη. Μπορεί αυτό λοιπόν να είναι το μέλλον των μαζικών μεταφορικών μέσων; Αν ναι, τότε οι πόλεις θα πρέπει να προσαρμόσουν τις υποδομές τους και να αναθεωρήσουν τους κώδικές οδικής κυκλοφορίας.

Ποια είναι τα πρώτα μοντέλα ιπτάμενων αυτοκίνητων

Το Εhang 184 της κινέζικης εταιρίας Ehang είναι ένα μονοθέσιο ηλεκτρικό μοντέλο με οκτώ έλικες. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 160 χμ/ώρα, 3.500 μέτρα ύψος και η μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης ανέρχεται στα 25 λεπτά. Το μοντέλο αυτό είναι στο στάδιο της παραγωγής και το καλοκαίρι του 2017 αναμένεται να λειτουργήσει ως ταξί στο Ντουμπάι.

Το μοντέλο Lilium της ομώνυμης γερμανικής εταιρίας είναι επίσης ένα ηλεκτρικό όχημα που μπορεί να ανυψωθεί και να προσγειωθεί κάθετα. Σχεδιάστηκε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό διαστημικό σταθμό και η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2018.

H Airbus δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει έξω από το παιχνίδι. Έτσι, η θυγατρική της εταιρία A³ έχει ήδη ανακοινώσει πως μέσα στο 2017 θα παρουσιάσει το πρωτότυπο μοντέλο Vahana του οποίου η παραγωγή θα ξεκινήσει μέχρι το 2020.

Το όραμα της αμερικανικής εταιρίας Terrafugia που ιδρύθηκε από απόφοιτους τους αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ, ακούει στο όνομα TF-X. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο, ηλεκτρικό τετραθέσιο αυτοκίνητο μαζικής κατανάλωσης που κινείται με μέγιστη ταχύτητα 320 χμ/ώρα.

Η ολλανδική εταιρία PAL-V που έχει κατασκευάσει δύο διθέσια τρίτροχα μοντέλα, το Liberty Sport και το Liberty Pioneer «τα πρώτα πιστοποιημένα ιπτάμενα αυτοκίνητα», που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι και 180 χμ/ώρα. Η εταιρία δέχεται ήδη προπαραγγελίες και η τιμή του ανέρχεται στις 400.000 δολάρια. Η PAL-V έχει ξεκινήσει τις δοκιμές από το 2009 και πέρσι ίδρυσε την πρώτη σχολή οδηγών ιπτάμενων αυτοκινήτων στην Γιούτα της Β. Αμερικής. Οι πρώτες παραδόσεις των Liberty αναμένονται στα τέλη του 2018.

ΠΗΓΕΣ :

Keywords
Τυχαία Θέματα