Εργατικό Κέντρο: Τα νέα μέτρα ισοδυναμούν με 4ο μνημόνιο

20:37 7/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση «στην κυβερνητική προπαγάνδα, που προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι διαπραγματεύεται, συγκρούεται και κλείνει συμφωνίες, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα», χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΛ Θ. Αναπλιώτης. Τόσο ο κ. Αναπλιώτης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, όσο και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρ. Μαρούδας, που απηύθυνε χαιρετισμό στο συλλαλητήριο, επεσήμαναν ότι τα νέα

μέτρα ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο.

Όπως σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής «όλοι αυτοί που συζητάνε τόσο καιρό, δε διαπραγματεύονται, ούτε συζητάνε για τα δικά μας προβλήματα, τις δικές μας ανάγκες. Βγάζουν μεταξύ τους «τα μαχαίρια», έχουν τις αντιθέσεις τους ακόμα και τις συγκρούσεις τους, όμως πάντα, με στόχο να υπηρετήσουν ο καθένας τα δικά του συμφέροντα. Δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού. Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις εξελίσσονται με σκοπό το μοίρασμα νέων αγορών στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο ενεργειακούς πόρους καθώς και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και τους αγωγούς. Για αυτό αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς, στη Συρία, στην Ουκρανία, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια παλιότερα».
Σήμερα τα ξημερώματα οι ΗΠΑ βομβάρδισαν εκ νέου με 52 πυραύλους την Συρία από τον στόλο που έχουν στη Μεσόγειο. Ο 6ος στόλος βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά το ΝΑΤΟ αλωνίζει στο Αιγαίο, η βάση της Σούδας παίζει ενεργό ρόλο στις επεμβάσεις αυτές. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει οποιαδήποτε αμερικανική επέμβαση και αυξάνει την επιθετικότητα της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τις διεθνείς συμβάσεις. Μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι του πολέμου. Τέρμα πια στο παραμύθι ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας «σταθερότητας». Είναι μηχανισμός τους που μας οδηγεί στον πόλεμο. Από αυτό εδώ το βήμα καταγγέλλουμε την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία με τη χρησιμοποίηση πυραύλων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο Συριακό λαό.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Ρ. Μαρούδας

Καταγγέλλουμε και την κυβέρνηση που μας εμπλέκει όλο και πιο πολύ σε αυτούς τους ανταγωνισμούς για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή. Ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ όσο είναι και η χρηματοδότηση που πληρώνει ο ελληνικός λαός στο ΝΑΤΟ. Απαιτούμε άμεση απεμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας τώρα».

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έχει ήδη αποφασίσει με ανοιχτή ημερομηνία την νέα απεργιακή μάχη, την μέρα κατάθεσης των νέων μέτρων, υπογράμμισε ο κ. Αναπλιώτης, ο οποίος προανήγγειλε παράλληλα την προετοιμασία για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς «μέσα από ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, με οργάνωση της συζήτησης και της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συνδυασμένα με την πάλη για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της, που έχουν την ίδια αιτία, το καπιταλιστικό σύστημα που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος. Με αυτό το θέμα αποφάσισε η Διοίκηση του εργατικού κέντρου ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και αποφάσισε να οργανώσει στις 26/4 Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία εδώ στην Κεντρική Πλατεία, στις 27/4 εκδήλωση- συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντί στον ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Ταυτόχρονα οργανώνει τουρνουά 5χ5 στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής- καλώντας κάθε σωματείο, επιτροπή αγώνα να δημιουργήσει τη δική του ομάδα και να συμμετέχει».

Ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΛ Θ. Αναπλιώτης

«ΦΙΕΣΤΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ»
Ο ομιλητής τέλος χαρακτήρισε φιέστα τη χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων στα Τέμπη επισημαίνοντας ότι το ΕΚΛ «καταδικάζει την κυβέρνηση που ενοχλημένη από την διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου στη χθεσινή φιέστα παράδοσης των εθνικών δρόμων στους μεγαλοεπιχειρηματίες στα Τέμπη, επιστράτευσε την αστυνομική βία για να την εμποδίσει, επιτέθηκαν απρόκλητα με διπλάσιες από τους διαδηλωτές, δυνάμεις των ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες με μένος απώθησαν τους διαδηλωτές, χωρίς όμως να καταφέρουν να διαλύσουν την διαμαρτυρία μας. Καταγγέλουμε επίσης την απόφαση καταδίκης των 3 αγροτοσυνδικαλιστών της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων που καταδικάστηκαν με 6 μήνες φυλάκιση για τις κινητοποιήσεις του 2013».

Τα αιτήματα του συλλαλητηρίου περιλάμβαναν μεταξύ άλλων:
• Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των τελευταίων 7 ετών.
• Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
• Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα
σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
• Επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ.
• Προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ το οποίο να δίνεται σε όλους τους ανέργους.
• Σταμάτημα της βαριάς φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ.
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, παιδεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα