Τα «κλειδιά» Ρώμης και Τορίνο στον Πέπε Γκρίλο

17:36 20/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο κατέγραψε μεγάλες νίκες στις δημοτικές εκλογές της χώρας, κερδίζοντας τις δημαρχίες σε Ρώμη και Τορίνο.

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπερίσχυσε του κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι με το 67,2% των ψήφων.

«Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια

φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», πρόσθεσε η τριανταεπτάχρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στην νομιμότητα και στη διαφάνεια των θεσμών, ξεκινά μια νέα εποχή», τόνισε στην συνέχεια, καθιστώντας σαφές ότι «έστω και αν τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, νιώθω έτοιμη να αναλάβω τη διακυβέρνηση της Ρώμης».

«Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ολοκλήρωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη – σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της – στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δήλωσε πάντως ότι «η νίκη των Πέντε Αστέρων στους δήμους εκείνους στους οποίους αναμετρήθηκαν μαζί μας είναι σαφής, αλλά δεν πρέπει να δραματοποιήσουμε το γεγονός».

«Κέρδισε όποιος κατάφερε να ερμηνεύσει καλύτερα την ανάγκη ανανέωσης», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων έστειλαν ένα μήνυμα που πρέπει να οδηγήσει σε προβληματισμό το Δημοκρατικό Κόμμα».

Σύμφωνα με τον Ρέντσι «κέρδισαν όσοι κατάφεραν να καλλιεργήσουν την ανάγκη αλλαγής, και όχι εκείνοι οι οποίοι βασίσθηκαν στο συναίσθημα θυμού κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κατά της μετανάστευσης, υιοθετώντας μια στάση λαϊκισμού».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπενθύμισε, τέλος, ότι η κεντροαριστερά κατάφερε, πάντως, να επανεκλέξει δημάρχους στο Μιλάνο και στην Μπολόνια, ενώ ευχήθηκε καλή δουλειά σε όλους τους νεοεκλεγέντες, αρχίζοντας από την δήμαρχο της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα