Τα δημοσιονομικά στο περισκόπιο των τεχνικών κλιμακίων

11:20 2/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του κουαρτέτου την Πέμπτη με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού για το 2018 και τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, σήμερα, έχει προγραμματισθεί συνάντηση σε επίπεδο υπουργών και εκπροσώπων θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την παρέμβαση στην αγορά εργασίας. Η συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει προγραμματισθεί για τις 14:30 μ.μ..

Η Αθήνα πιστεύει

ότι η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων για τον προϋπολογισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης το 2016 θα μειώσει τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας από το 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτά τα πλαίσια δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018, δηλαδή αν υπάρχει απόσταση μεταξύ του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά και των εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα.

Παλαιότερα, οι θεσμοί εκτιμούσαν ότι υπήρχε δημοσιονομικό κενό έως 700 εκ. ευρώ αλλά η ελληνική πλευρά δεν συμφωνούσε. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Αθήνα ήθελαν το κουαρτέτο των δανειστών να έχει χαμηλώσει τον πήχη για το κενό του 2018 πριν τις σημερινές διαβουλεύσεις.

Στη χθεσινή τετράωρη συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών, οι τελευταίοι ζήτησαν την μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 6.000 ευρώ από το 2019.

Παράλληλα, οι ίδιοι ζήτησαν την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών ανέρχεται πλέον στο 29% ενώ ο ανώτατος συντελεστής για φυσικά πρόσωπα στο 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι θεσμοί φέρονται-σύμφωνα με την Αθήνα-να ζήτησαν την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και όχι σταδιακά σε βάθος χρόνου, αρχής γενομένης το 2020 που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η προσωπική διαφορά προκύπτει από την απόκλιση των καταβαλλόμενων συντάξεων σε σχέση με εκείνες που θα λάμβαναν οι δικαιούχοι αν εφαρμόζονταν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης.

Αναφορικά με τα αντίμετρα που εμφανίζεται να θέλει η κυβέρνηση, δηλαδή την μείωση του ΕΝΦΙΑ για μικρές περιουσίες και την μείωση του ΦΠΑ σε επιλεκτικά προϊόντα και υπηρεσίες, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στους δημοσιογράφους χθες μετά την συνάντηση ότι σε κάποια συμφωνούν, σε άλλα διαφωνούν και σε άλλα ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι ευνοεί την μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και την ενίσχυση των κονδυλίων για κοινωνικά προγράμματα.

Σχετική είδηση: Με εξειδίκευση μέτρων-αντιμέτρων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Keywords
Τυχαία Θέματα