ΣΥΡΙΖΑ: Φραγμοί στη διαφθορά της πολιτικής του φαρμάκου

21:20 8/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στο θέμα της «NOVARTIS» και τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αυτό που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει εύστοχα «το πάρτι του φαρμάκου», το τεράστιο σκάνδαλο, με άλλα λόγια, πτυχές μόνο του οποίου διερευνούν οι δικαστικές αρχές κάποιων χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, έχει τις απαρχές του πίσω στο 2.000 και συνεχιζόταν μέχρι και δεκαπέντε χρόνια αργότερα.

Γενεσιουργές αιτίες του

σκανδάλου υπήρξαν η τιμολόγηση των φαρμάκων χωρίς διαφάνεια, η έγκριση αποζημίωσής τους χωρίς αξιολόγηση, η αποζημίωσή τους με βάση την τιμή αναφοράς χωρίς καμία διαπραγμάτευση, η συνταγογράφησή τους χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα, η συναλλαγή των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, γιατρούς, εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και μέσα ενημέρωσης, χωρίς έλεγχο και παράλληλη δημοσιοποίηση στοιχείων.

Όλα τα παραπάνω, αναδεικνύουν ένα δομικό πρόβλημα της γενικότερης φαρμακευτικής πολιτικής που οδήγησε σε φαινόμενα διαφθοράς, όπως αυτό της Novartis, το οποίο θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν αποτελεί εξαίρεση, ούτε αφορά μόνο την Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι μετά το 2010, υπήρξαν περικοπές αλλά και απαγορεύσεις αυξήσεων στις ανατιμολογήσεις, μόνο που δεν ίσχυσαν για την Novartis, αφού δόθηκε η επιλεκτική δυνατότητα καθόλου ευκαταφρόνητων αυξήσεων τιμών σε φάρμακα υψηλής κατανάλωσης αυτής της εταιρείας, όπως αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά και ενάντια στην άνοια. Την ίδια στιγμή, υπήρξε «δυσμενής» μεταχείριση φαρμάκων ανταγωνιστικών σκευασμάτων της Novartis (καθυστέρηση εισόδου τους στη θετική λίστα), τα οποία ήταν και πολύ φθηνότερα και θεραπευτικά ισοδύναμα.

Γεγονός είναι επίσης ότι την πενταετία 2010- 2015, μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Μειώθηκε το ποσό που κατέβαλε το Δημόσιο (κράτος και ΕΟΠΥΥ) για φάρμακα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν πήραν μέτρα για να ελέγξουν την συνολική δαπάνη, αλλά προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές, εξαιτίας του πολύ σφιχτού προϋπολογισμού που επέβαλλαν οι δανειστές. Ετσι, δημιουργήθηκαν πολλαπλές στρεβλώσεις, όπως οι μεγάλες ελλείψεις τόσο σε καινοτόμα φάρμακα (ογκολογικά), όσο και σε φτηνά και αποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία αντικαταστάθηκαν από ακριβότερα πρωτότυπα, χωρίς πάντα επιπλέον θεραπευτικό όφελος. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης που μειώθηκε μετακυλίστηκε στους πολίτες και ένα πολύ μικρότερο στις φαρμακευτικές εταιρείες. Η σημαντικότερη στρέβλωση όμως αυτής της εξέλιξης, ήταν ότι εκατομμύρια ανασφάλιστοι έμειναν χωρίς φάρμακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, είχε αναδείξει αυτές τις στρεβλώσεις και είχε διαβλέψει το περιβόητο «πάρτι του φαρμάκου», προαναγγέλλοντας τις δικές του παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει σε μια σειρά σημαντικών τομών που ήδη βελτίωσαν θεαματικά την κατάσταση. Οι τομές αυτές αφορούν σε διαφάνεια στην διαδικασία ανατιμολόγησης μέσω του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκου (ΕΟΦ), τιμολόγηση κάθε τρεις μήνες νέων φαρμάκων (πρωτότυπων και γενόσημων), κατάργηση της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου, νομοθέτηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Φαρμακευτικής Καινοτομίας
(ΗΤΑ), αναβάθμιση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την διασφάλιση προσιτών τιμών για κάθε φάρμακο που εγκρίνεται η αποζημίωσή του.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωράει στην ενσωμάτωση περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση των δεδομένων από την συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών με ιατρικές εταιρείες – γιατρούς και στην ριζική αναδιοργάνωση του τοπίου των ιατρικών συνεδρίων με την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του ΚΕΣΥ και στην εποπτεία των ιατρικών εταιρειών «κορμού», χωρίς τη μεσολάβηση φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών.
Η κυβέρνηση έθεσε και θέτει σε εφαρμογή τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου που δεν θα επιτρέψουν στο μέλλον την αναπαραγωγή όσων εγκληματικών συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Για να αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής πρέπει να υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση στο φάρμακο που έχει ανάγκη, όσο ακριβό κι αν είναι, να είναι διασφαλισμένη η αξιοπρεπής φροντίδα του στο ΕΣΥ, χωρίς το «μέσον» ή το «φακελάκι» και – το κυριότερο- να βλέπει ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές του επιβαρύνσεις πιάνουν τόπο, ενισχύουν την δημόσια περίθαλψη και δεν διασπαθίζονται από την πολιτική εξουσία και τους ευνοουμένους της».

Keywords
Τυχαία Θέματα