Σύνοδος Ταλίν: Σε δύο εβδομάδες η ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ

13:50 29/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σαν διαγωνισμός της Eurovision, και ίσως είναι, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, θα το αξιοποιήσουμε σωστά, αν τραγουδήσουμε με μία φωνή» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ. Η ψηφιακή πολιτική, είναι το επίσημο θέμα της Συνόδου Κορυφής του Ταλίν, ωστόσο επισκιάζεται από τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το Brexit.

Μακρόν: Υπάρχει συναίνεση

«Υπήρξε συναίνεση για να προχωρήσουμε με τα σχέδια μεταρρύθμισης της ΕΕ για μια ταχύτερη και βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισημαίνοντας: «Σήμερα είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί μπροστά πιο γρήγορα και πιο δυνατά για περισσότερη κυριαρχία, περισσότερη ενότητα και περισσότερη δημοκρατία».

Την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.

Εξάλλου ο Μακρόν συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα αγγλικά για ένα ημίωρο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία,

«Το πιο αμφιλεγόμενο θέμα της συνόδου»

Αν και επισήμως το θέμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης κυριαρχούν.

Ωστόσο, επί τάπητος βρίσκεται η γαλλική πρόταση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, όπως η Apple ή η Google, οι οποίες κατηγορούνται ότι μεταφέρουν εικονικά τα κέρδη τους από όλη την ΕΕ στην Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, όπου φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.

Το Παρίσι θα ήθελε να επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών που καταγράφουν οι εταιρείες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και όχι επί των κερδών τους.

Απαισιόδοξος ο Γιούνκερ

«Δεν αναμένω επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου εκτός κι αν συμβεί ένα θαύμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε αντίθεση με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος. Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Μέι δήλωσε ότι προχωρά η συμφωνία αναφορικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.

Σχετική είδηση:Α. Τσίπρας: Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την Ευρώπη (video)
Σχετική είδηση: Τεχνολογία, ψηφιακή καινοτομία στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου στην Εσθονία

Keywords
Τυχαία Θέματα