Συνεδριάζει το απόγευμα το EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης

11:53 19/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το EuroWorking Group (EwG) συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, για να συζητήσει την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της γ’αξιολόγησης με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να τονίζουν πως το κλίμα είναι καλό.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας και οι υπουργοί αναμένεται να ενημερωθούν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην γ’ αξιολόγηση

του προγράμματος της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων. Οι υπουργοί θα λάβουν γνώση της Εκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι είναι βέβαιος πως το Eurogroup της Δευτέρας θα πιστοποιήσει το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης

«Η τρίτη αξιολόγηση κύλησε τόσο ομαλά και η τεχνική συμφωνία επετεύχθη με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που αν γινόταν το ίδιο και στις προηγούμενες αξιολογήσεις δεν θα καθόμασταν σήμερα εδώ,» τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη δόση, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ωστόσο αναμένεται να είναι μεταξύ 6 και 7 δισ. ευρώ και να εκταμιευθεί σε υποδόσεις.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η πρώτη εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του γ’ προγράμματος.

Σχετική είδηση: Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα