Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στο Rigopiano

18:39 22/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους οι διασώστες ότι μπορεί να βρουν και άλλους επιζώντες από το δυστύχημα με τη χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε την Τετάρτη το ξενοδοχείο Rigopiano στην Ιταλία. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 24, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εννέα άνθρωποι, πέντε ενήλικες και τέσσερα παιδιά. Ακόμη ένας νεκρός ανασύρθηκε την Κυριακή, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε έξι. Από τις μαρτυρίες αυτών που επέζησαν προκύπτει ότι έτρωγαν χιόνι για να παραμείνουν ενυδατωμένοι και τραγουδούσαν προκειμένου να διατηρήσουν ακμαίο το ηθικό τους.

Ακόμη τέσσερις επιζώντες
διασώθηκαν από το Rigopiano (video)

Παρά τις αδιάκοπες επιχειρήσεις τους, οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν μπόρεσαν να εντοπισθούν και να ανασυρθούν άλλοι επιζώντες.

Οι πιθανότητες, με την πάροδο των ωρών, διαρκώς μειώνονται, αλλά ο επικεφαλής των σωστικών συνεργείων των πυροσβεστών, Λούκα Βέρνα, θεωρεί πως οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες δεν έχουν ακόμη σβήσει εντελώς, διότι πολλοί εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου δεν έχουν καταρρεύσει και μέσα σε αυτούς θα μπορούσαν να έχουν βρει καταφύγιο κάποιοι από τους αγνοούμενους.

#HotelRigopiano, senza soste per tutta la notte il lavoro dei #vigilidelfuoco per le ricerche dei dispersi pic.twitter.com/v5c6hfPANI

— Vigili del Fuoco (@emergenzavvf) January 22, 2017

Το βάρος της χιονοστιβάδας και της κατολίσθησης που καταπλάκωσε μεγάλος μέρος του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, αντιστοιχούσε σε εκείνο 4.000 φορτηγών γεμάτων εμπόρευμα, και η ταχύτητα του χιονιού, των δέντρων και του πετρώματος που έπληξαν το ξενοδοχείο κυμάνθηκε από 50 μέχρι και 100 χλμ/ώρα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων της Ιταλίας, Σέρτζιο Μπερτολούτσι, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Rai τόνισε ότι «πάνω από το σημείο ρήγματος που έχει επανενεργοποιηθεί, στο Καμποτόστο της κεντρικής Ιταλίας, βρίσκεται μεγάλο φράγμα», προσθέτοντας ότι σε περίπτωση νέων δονήσεων, πρέπει να ειδοποιηθούν άμεσα οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Ο κίνδυνος είναι ότι όλες οι κατοικημένες περιοχές δίπλα και κάτω από το φράγμα, αν σημειωθεί μεγάλος σεισμός, μπορεί να υποστούν ανυπολόγιστες ζημιές.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα