Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Ε.Ε-Τουρκίας-Νέες δηλώσεις Ερντογάν

14:13 21/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου πως μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου η Τουρκία μπορεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε «φασιστική και σκληρή» και είπε ότι θυμίζει εκείνην της εποχής πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, ο Γιοχάνες Χανς, παρατηρεί ότι η Τουρκία «απομακρύνεται εδώ και καιρό από την ΕΕ».

Η Τουρκία και η Ευρώπη βρίσκονται στα μαχαίρια, με την Άγκυρα να κατηγορεί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ότι εφαρμόζουν αυτό που αποκαλεί «ναζιστικές μεθόδους» απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις Tούρκων υπουργών με Τούρκους του εξωτερικού πριν από ένα κρίσιμο δημοψήφισμα που θα δώσει στον Ερντογάν διευρυμένες εξουσίες.

Η Τουρκία δεν θα απειληθεί πια από τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ,) είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι, από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν Ευρωπαίο σε τουρκικό έδαφος να διεξαγάγει «κατασκοπεία» με διάφορα προσχήματα.

«Εάν (η Τουρκία) δεν αλλάξει γρήγορα πορεία, η πιθανότητα ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μη ρεαλιστική εν τοις πράγμασι» είπε ο Επίτροπος για την διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

H Τουρκία «απομακρύνεται εδώ και καιρό από την ΕΕ» κατά τον Αυστριακό πολιτικό. Οι αυταρχικές πρακτικές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και η σχεδιαζόμενη συνταγματική αλλαγή αποτελούν απομάκρυνση από την Ευρώπη, ενώ η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι δυνατή μόνον εάν «υπάρξουν ουσιαστικά βήματα στον τομέα του κράτους δικαίου» τόνισε.

Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση δεν απέκλεισε, επίσης, να συζητήσουν σύντομα οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ενώ απέκλεισε αντίθετα, για την ώρα, την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη. «Όσο η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει ουσιαστικά κριτήρια, όπως είναι η αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος εφαρμόζεται επίσης και για να διώκεται η αντιπολίτευση και όσοι την επικρίνουν, δεν θα καταργηθεί η βίζα είπε συγκεκριμένα.

Ο Γιοχάνες Χαν καταδίκασε ταυτόχρονα τις κατηγορίες Τούρκων πολιτικών κατά ευρωπαϊκών πολιτικών και χωρών ότι είναι ναζιστές, επισημαίνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο βλάπτουν την ίδια τους την χώρα και αποτρέπουν τους τουρίστες να την επισκεφτούν. Ποιος θέλει να πάει σε μια χώρα, η οποία καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής και στην οποία συλλαμβάνονται ακόμα και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Ντενίζ Γιουτσέλ, και της οποίας η κυβέρνηση καθυβρίζει κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ως φασιστικές;».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια όταν συνέκρινε την τρέχουσα κυβέρνηση της Γερμανίας με τους ναζί και δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ.

Η αντίδραση του Μπουφιέ, αντιπροέδρου του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, καταδεικνύει την αυξανόμενη αγανάκτηση για τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των συγκρίσεων που κάνει μεταξύ των ναζιστικών πρακτικών και την απαγόρευση πραγματοποίησης πολιτικών εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Αρκετά», τόνισε ο Μπουφιέ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης. «Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters-AFP

Σχετικές ειδήσεις:

Η Μέρκελ προειδοποιεί την Άγκυρα με απαγόρευση συγκεντρώσεων

Ζ. Γκάμπριελ: Ο Ερντογάν «ξεπέρασε τα όρια» (video)

Ερντογάν προς ΕΕ: Αρχίσατε σύγκρουση ανάμεσα στον Σταυρό και την Ημισέληνο

Keywords
Τυχαία Θέματα