Συνέχιση των δράσεων για το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων

17:32 5/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Tις επόμενες κινήσεις της αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού ΣΥμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση: «Αξιώνουμε: Την παροχή γραπτής έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης για την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης (Δίστομο, Αίγιο και Ρέθυμνο). Επίσης κρίνουμε ως επιτακτική την κατάργηση του άρθρου 923 του

Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τις περιπτώσεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που αφορούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση, προσκαλώντας την σε διαπραγματεύσεις για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών.
Τη δικαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, εφ’ όσον δεν ανταποκριθεί η ΟΔΓ στην πρόσκληση για διαπραγματεύσεις.

Για την επίτευξη των παραπάνω το Εθνικό Συμβούλιο θα κλιμακώσει περαιτέρω την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, και κυρίως προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας, τη Βουλή, τα κόμματα, τα συνδικάτα και άλλους κοινωνικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου μέσου (συναντήσεις, επιστολές, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κ.α.).

Σε συνεργασία με τους Δήμους, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, το ΤΕΕ, τα Οικονομικά Επιμελητήρια κ.α. προτείνουμε τη συλλογή και εμπλουτισμό των στοιχείων και την καταγραφή τους σε ενιαίο αρχείο για τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Θυμάτων και Ζημιών κατά την περίοδο της Κατοχής.

Στο πλαίσιο της νομικής στήριξης του αγώνα των Θυμάτων προτείνουμε:

Τη λήψη ενόρκων βεβαιώσεων απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από τις περιοχές των μαρτυρικών δήμων και κοινοτήτων, προκειμένου να διατηρηθούν οι προσωπικές μαρτυρίες των πληγέντων ή των απογόνων τους καταγεγραμμένες και αξιοποιήσιμες σε τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις και σχετικές ασκήσεις αγωγών.

Την έκδοση Κ.Υ.Α. για την εξαίρεση από την έκδοση γραμματίων προείσπραξης, παραβόλων, δικαστικών ενσήμων για το σύνολο των διαδικαστικών πράξεων και ένδικων ενεργειών που αφορούν διεκδικήσεις γερμανικών οφειλών σε αστικού χαρακτήρα υποθέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα