Συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί για την τρίτη αξιολόγηση (video)

16:58 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί που γίνεται στον απόηχο του χθεσινού EuroWorkingGroup (EwG).

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα της τρίτης αξιολόγησης που πλέον περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα αφού πάει για τον Δεκέμβριο. Αν η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα περιελάμβανε 66 προαπαιτούμενα εκ των οποίων 40 και

πλέον θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Μοσκοβισί δεν αποκλείεται να συζητήσουν επίσης τον προϋπολογισμό του 2018. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση γίνεται στη σκιά του χθεσινού EwG όπου οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις για κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που κατέθεσε η υπουργός κ. Αχτσιόγλου και συζητείται στη Βουλή. Κατόπιν τούτου, κάποιες αλλαγές στο νομοσχέδιο δεν μπορεί να αποκλεισθούν.

Ενα άλλο θέμα που θίχτηκε σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τι ειπώθηκε στο EwG ήταν εκείνο του πρωην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ.Γεωργίου. Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών δεν έλαβαν κάποια απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση συνολικά 8,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 7,7 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Απο τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ, τα 800 εκ. διατέθηκαν τον Ιούλιο από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες.

Ομως, η δεύτερη υποδόση των 800 εκ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευθεί μόνο αν η Ελλάδα διέθετε τα 800 εκ. ευρώ που έλαβε τον Ιούλιο και επιπλέον πλήρωνε 400 εκ. ευρώ απο τα κρατικά ταμεία για οφειλές. Ομως, δεν ήταν σε θέση να παραθέσει τα σχετικά στοιχεία με αποτέλεσμα η απόφαση να μεταφερθεί για αργότερα.

Επιπλέον, χθες γνωστοποιήθηκε ότι οι οφειλές του κράτους που δεν εξοφλήθηκαν εντός 90 ημερών αυξήθηκαν περαιτέρω τον Ιούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα