Συνάντηση Τραμπ – Μακρόν στις 14/7 -«Αστακός» το Παρίσι

18:40 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου 11.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου, ιδίως για την παρέλαση που παραδοσιακά γίνεται στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, όπου θα παραστεί μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα «περιβάλλον αυξημένης τρομοκρατικής απειλής».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επίσημος προσκεκλημένος του Γάλλου

προέδρου, προκειμένου οι δύο ηγέτες να γιορτάσουν «μια άλλη σημαντική ημερομηνία, εκείνη της εισόδου στον πόλεμο των ΗΠΑ στο πλευρό μας (…) για την ελευθερία» συμπλήρωσε.

Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν από την Πλατεία Κονκόρντ την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν και 145 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος παρέστη στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου ήταν το 1989. Ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, μαζί με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Φρανσουά Μιτεράν.

Ικανοποίηση Μακρόν για το τετ α τετ με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν «όλα τα θέματα, μεταξύ αυτών κι εκείνα για τα οποία διαφωνούν».

«Υπάρχουν πολλά θέματα επί των οποίων εργαζόμαστε από κοινού, η μάχη κατά της τρομοκρατίας, η κρίση στη Συρία και τη Λιβύη και πολλά άλλα θέματα κοινών συμφερόντων» είπε επίσης ο Μακρόν.

Το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα γίνει επίσημα δεκτός στο Μέγαρο των Απομάχων την Πέμπτη στις 15.30 τοπική ώρα από τον Εμανουέλ Μακρόν προτού οι δύο ηγέτες, μία ώρα αργότερα, συναντηθούν στο μέγαρο των Ηλυσίων καταρχάς για κατ’ ιδίαν συνομιλίες και κατόπιν με τη συμμετοχή και άλλων αξιωματούχων, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Στη συνέχεια, ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου με το Ντόναλντ Τραμπ στις 18.15 τοπική ώρα. Θα ακολουθήσει το δείπνο με οικοδεσπότες τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν και επίσημους καλεσμένους τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια στο εστιατόριο Ιούλιος Βερν στον Πύργο του Άιφελ.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παρακολουθήσει την παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Πριν από την επίσημη υποδοχή του την Πέμπτη, ο Τραμπ θα συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Παρίσι και θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα