Συνάντηση Μουζάλα – Γαληνου «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε»

17:41 15/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δε βρέθηκε συμβιβαστική λύση στη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό στη Μυτιλήνη. Μετά τις επιστολές που αντάλλαξαν σε έντονο ύφος τις προηγούμενες ημέρες για τον τρόπο που θα διαχειριστούν το προσφυγικό στη Λέσβο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και επιβαρυνθεί η κατάσταση, ο κύριος Μουζάλας επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη προκειμένου

να βρεθεί «σημείο επαφής» με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επισκέφθηκε το κέντρο καταγραφής στη Μόρια όπου η κατάσταση είναι δύσκολη και εν συνεχεία το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου οι συνθήκες είναι υποδειγματικές. Ακολούθησε συνάντηση του κυρίου Μουζάλα με τον Σπύρο Γαληνό στο δημαρχείο όπου ακολούθησε μια έντονη συζήτηση με τους δύο άνδρες να υψώνουν πολλές φορές τον τόνο της φωνής τους προσπαθώντας να βρουν μια συμβιβαστική λύση. Από τη μία ο δήμαρχος υποστήριξε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αποσυμφόρηση του νησιού ενώ ο Γιάννης Μουζάλας του εξηγούσε ότι είναι επιβεβλημένη η δημιουργία ενός προαναχωριασιακού κέντρου , όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας . Σημείο επαφής δε βρέθηκε στην παρούσα συνάντηση συμφώνησαν όμως και οι δύο ότι οι επαφές θα συνεχισθούν. Αρχές της εβδομάδας μάλιστα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντησή τους αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι «αναγνωρίζεται ότι υπάρχει στο νησί μία δύσκολη κατάσταση που δε οφείλεται τόσο στον υπερπληθυσμό όσο στην αλλαγή των χαρακτηριστικών των ανθρώπων που φτάνουν πλέον στο νησί, διαφωνούμε όμως με τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής αλλά συμφωνούμε και οι δύο ότι πρέπει να βρεθεί λύση». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Σπύρου Γαληνού ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη την διατύπωσα στον Υπουργό, πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση και θα τα ξαναπούμε μέχρι αυτή η λύση να βρεθεί».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε με το συντονιστικό των φορέων στο επιμελητήριο Λέσβου όπου για πρώτη φορά ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό για την κατάσταση και τους τρόπους που πρέπει σύμφωνα με τη συμφωνία και τη νομοθεσία να αντιμετωπιστεί.

Το συντονιστικό υποστήριξε ότι το νησί πρέπει σταδιακά να αποσυμφορηθεί , να προστατευθούν οι πύλες εισόδου και οι τουριστικές περιοχές.

Στη συνέχεια ο κύριος Μουζάλας επισκέφτηκε το αρματαγωγό «Λέσβος» στο οποίο έχουν μεταφερθεί 116 μετανάστες όλοι άνδρες κυρίως Αφρικανικής καταγωγής για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα