Συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών για νέα Συλλογική Σύμβαση

10:27 14/3/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η διαπραγμάτευση διεξήχθη σε καλό κλίμα, ενώ ομόθυμα οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν τη θέλησή τους να καταλήξουν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας σύμβασης.Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που πρέπει να ρυθμίζουν τα εργασιακά θέματα και εξέφρασαν την αντίρρησή τους με την έκτη πράξη υπουργικού συμβουλίου που κατήργησε τη διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης και με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες για το ζήτημα των
ομαδικών απολύσεων και των ωριμάνσεων χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Η υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετατέθηκε για την επόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκτίμησε ότι έχουν τεθεί, πλέον, οι βάσεις ώστε να υπάρξει σύντομα μία συμφωνία «που θα κρατάει ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε, δε, ότι τα θέματα των εργασιακών σχέσεων «πρέπει να συζητούνται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και να συμφωνούνται με την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι δουλειά της τρόικας να μας τα υποδεικνύει και να τα επιβάλει».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, εκτίμησε ως θετικό το γεγονός ότι οι εργοδότες αναγνώρισαν την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ. Αναφερόμενος, όμως, στην ουσία των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι «ακόμη κι αν οι εργοδότες συνομολογούσαν ένα ευρώ αύξηση, αυτό δεν έχει καμία αξία. Έχει μόνο την αξία του χαρτιού που θα είναι γραμμένη αυτή η συνομολόγηση, αυτή η συνυπογραφή, εφόσον ο νόμος προβλέπει ότι ο νόμιμος μισθός καθορίζεται διά της νομοθετικής οδού».
Keywords
Τυχαία Θέματα