Συνάντηση Ερντογάν και Ροχανί πριν από την τριμερή για τη Συρία με Πούτιν

13:19 4/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πριν από μια τριμερή συνάντηση κορυφής με τη Ρωσία σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία είχε σήμερα στην Άγκυρα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον πόλεμο οι τρεις χώρες εργάζονται από κοινού για να προσπαθήσουν να μειώσουν τη βία στη Συρία. Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του Σύρου

προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ.

Ο Ροχανί πριν αναχωρήσει από το Ιράν δήλωσε ότι ξένες δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να αποχωρήσουν — μια αναφορά στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία διεξάγει επίθεση στη βορειοδυτική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας και έχει δηλώσει πως θα επεκτείνει την εκστρατεία της και στη βορειοανατολική Συρία. Η Δαμασκός έχει χαρακτηρίσει την επίθεση παράνομη εισβολή.

Ο ίδιος ο Ροχανί κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητηθεί η ανοικοδόμηση στη Συρία καθώς και η επεξεργασία νέου συντάγματος, στο πλαίσιο ενός σχεδίου με στόχο μια πολιτική λύση για τον τερματισμό του επταετούς πολέμου.

Παρά τις διαφορές τους, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία είναι τρεις από τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται σε μια σύγκρουση, η πορεία της οποίας καθορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό από ξένες επεμβάσεις, και η επιρροή τους μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ. Κάτι που ήδη μελετά ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσουν οι αμερικάνικες δυνάμεις από τη Συρία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα