Συναντήσεις Βιωματικής επικοινωνίας με την Παράδοση στο Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς

09:07 28/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς στην Σκύρο, αξιοποιώντας τον πλούτο των μοναδικών σε αριθμό και ποικιλία συλλογών του από εργαλεία και σκεύη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραδοσιακής οικονομίας, προγραμματίζει την καθιέρωση από φέτος το καλοκαίρι, σειράς βιωματικών και ενημερωτικών συναντήσεων πάνω στον παραδοσιακό βίο, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες ολόκληρου του Ελληνικού χώρου.

Οι συναντήσεις αυτές απευθύνονται σε καθένα από εμάς που έχουμε

κουραστεί και αγανακτήσει από τον ευτελισμό της ζωής μας και ποθούμε να αναβαπτισθούμε στο πνεύμα της παράδοσης, που έχει από τη φύση της τη σφραγίδα της ποιότητας.

Πρόκειται για κύκλους μύησης και πρακτικής εμπειρίας, καθώς όσοι θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα της άμεσης επαφής με τα χιλιάδες αντικείμενα του παραδοσιακού βίου των Ελλήνων, που συγκεντρώθηκαν από το Μάνο Φαλτάϊτς στη Σκύρο με γνώση και αγάπη, από κάθε γωνιά της Ελληνικής γης.

Ο ιδρυτής του Μουσείου, Μάνος Φαλτάϊτς, στην δεκαετία 1970-1980, είχε αναλάβει εκστρατεία διάσωσης των αντικειμένων αυτών με σκοπό τη σωτηρία τους από τον αφανισμό, σε μια εποχή όπου κάθε παραδοσιακό θεωρούνταν οπισθοδρομικό και κακόγουστο.

Το άλσος του Μουσείου- στην Βιγλατορία του Παλαιόπυργου- κατάφυτο με όλα σχεδόν τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας, ελιές, συκιές, κληματαριές, βερικοκιές, κυδωνιές, λεμονιές, ροδιές, φασκομηλιές, αμπαρόριζες, δεντρολίβανα κ.α., είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις συναντήσεις αυτές, ενώ στα σκιερά κιόσκια που φυλάσσονται τα αντικείμενα θα γίνονται προβολές και αναπαραστάσεις των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα