Συμβουλές για την οδική ασφάλεια από την Τροχαία Καρδίτσας

14:07 10/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συμβουλές για την οδική ασφάλεια και την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έδωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Καρδίτσας, Αστυνόμο Α’ Σωκράτης Μαυρογιώργος προκειμένου εκδρομείς και όσοι μετακινηθούν να φτάσουν στον προορισμό τους ασφαλείς. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, έχοντας επίγνωση της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα αλλά και στο επαρχιακό δίκτυο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε στην αποκορύφωσή του, θα θέλαμε να τονίσουμε στους φίλους οδηγούς ότι πρέπει να οδηγούμε

συνετά και με σεβασμό στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι καθημερινά άνθρωποι όλων των ηλικιών χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο ή καθίστανται θύματα τραυματισμού. Οι λόγοι; Ενδεικτικά ας αναφέρουμε την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, ακολουθώντας τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. και σεβόμενοι πρωτίστως τους ίδιους τους εαυτούς μας, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων μπορεί να μειωθεί αισθητά.Το Τμήμα Τροχαίας Καρδίτσας πραγματοποιεί τακτικούς και καθημερινούς ελέγχους, επιδιώκοντας στην εξασφάλιση κατά το δυνατόν άριστων κυκλοφοριακών συνθηκών, με την αμέριστη βέβαια συμβολή των οδηγών. Σίγουρα, πρέπει να υπεισέλθει στο υποσυνείδητο όλων ότι η συνεργασία με τους τροχονόμους και η σωστή οδηγική συμπεριφορά, ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, οι οποίοι δυστυχώς μπορούν να επιφέρουν το μοιραίο.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες τροχαίας αφορούν
– τόσο τις επικίνδυνες παραβάσεις, οι οποίες αποτελούν την αιτία για τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα (όπως η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση)
– όσο και τις παραβάσεις που μπορεί να στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή των οδηγών ή να επιτείνουν τις συνέπειες ενός τροχαίου (όπως η μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων και η μη χρήση των ζωνών ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων).
Η περίοδος των διακοπών είναι μια ευκαιρία διαφυγής από τη ρουτίνα, θέσης στο περιθώριο των προβλημάτων που μας φθείρουν και σύσφιγξης σχέσεων με τους αγαπημένους μας.
Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους φίλους οδηγούς:
Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους να ελέγξουν το όχημα τους για την καλή λειτουργία του, εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές συντήρησης και καλής χρήσης,
Να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων και της ζώνης ασφαλείας,
Να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων,
Να μην οδηγούν, εφόσον προηγουμένως έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Σε μια τέτοια περίπτωση, να φροντίζουν για την ασφαλή επιστροφή τους με άλλο μέσο ή με τον οδηγό της παρέας που εκείνο το βράδυ δε θα έχει πιει,
Να μην παραβιάζουν το όριο ταχύτητας,
Να φορούν πάντοτε κράνος και ζώνη ασφαλείας, ακόμη και οι επιβάτες στο πίσω κάθισμα,
Να μην προσπερνούν ποτέ σε σημεία χωρίς ορατότητα (π.χ. στροφές, ανηφορικά τμήματα) και να μην παραβιάζουν τη διαχωριστική λωρίδα,
Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους από το δρόμο. Όταν οι οδηγοί χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, τις περισσότερες φορές έχουν μειωμένα αντανακλαστικά σε πιθανό κίνδυνο, μειωμένη αντίληψη των συνθηκών περιβάλλοντος, δυσκολία διατήρησης του οχήματος στη σωστή πορεία, συνεχείς αυξομειώσεις στην ταχύτητα κίνησης του οχήματος.
Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους και να μην οδηγούν κουρασμένοι και εκνευρισμένοι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μαυρογιώργος επεσήμανε ότι στο νομό ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί από τον κόμβο της Γέφυρας Καράμπαλη έως τους κόμβους του Ε-65 και στο μικρό κομμάτι του δρόμου στους Σοφάδες, ο οποίος είναι μονός. Σε ό,τι αφορά τα τροχαία στο νομό, συνολικά μειώθηκαν, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι από 1/1 έως 31/7 είχαμε έξι νεκρούς, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι κανέναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα