Συμφωνία όλων των κομμάτων για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων

20:15 12/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Η υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις βρίσκει όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνούν ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και η διεκδίκηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ρεαλιστική. Το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει ότι δε μπορεί να γίνει κανένας συσχετισμός με την σημερινή οικονομική συγκυρία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για μείζον εθνικό θέμα.Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στον απόηχο των δηλώσεων Σόιμπλε ότι
το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει ξεκαθαριστεί από καιρό το Βερολίνο και σήμερα λέει ότι το θέμα έχει κλείσει και δεν αναγνωρίζονται άλλες αξιώσεις.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση της ΝΕΤ είπε ότι:

«Για τη γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί και από τη δική μας οπτική γωνία το ζήτημα έχει χάσει τη σημασία του».

Ο ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος διαμήνυσε πως το θέμα άπτεται του Διεθνούς Δικαίου ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας συσχετισμός με την σημερινή οικονομική συγκυρία.

ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο εθνικό θέμα χαρακτηρίζει τις γερμανικές επανορθώσεις ο Αλέξης Τσίπρας και καλεί την κυβέρνηση να φέρει άμεσα το θέμα στην βουλή.

ΠΑΣΟΚ

Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις.

H εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό και η τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου είναι η κατάλληλη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Σόιμπλε που πρέπει να αντιληφθεί ότι πλησιάζει η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού»

ΔΗΜΑΡ

Προφανώς η έγερση αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί αντίβαρο στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και από αυτήν την άποψη ήταν απολύτως άστοχες οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.

Για απαράδεκτη και προκλητική τοποθέτηση κάνει λόγο το ΚΚΕ

"Το ζήτημα της διεκδίκησης του λεγόμενου Κατοχικού Δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού" .

Το θέμα είναι πολιτικό δεν είναι προσχηματική η συζήτηση λέει ο Μανώλης Γλέζος και υποστηρίζει ότι με βάση τα νομικά στοιχεία η υπόθεση μπορεί να κερδηθεί

Το υπ. Εξωτερικών αναμένει την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους προκειμένου να γίνει η νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των ελληνικών διεκδικήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα