Συλλαλητήριο Εκπαιδευτικών: Τα νέα δεδομένα υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο

21:18 19/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονη κριτική στην ηγεσία του υπ. Παιδείας για τις αλλαγές στο δημόσιο σχολείο άσκησαν στο πλαίσιο του σημερινού συλλαλητηρίου που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Όπως επεσήμαναν στο πλαίσιο των ομιλιών τους, τόσο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Ν. Παναγιώτου, όσο και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δ. Παπαποστόλου, η υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου θα σταματήσει μόνο εάν αποσυρθούν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια, όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως τόνισε

στο πλαίσιο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Ν. Παναγιώτου «η υλοποίηση των μνημονίων στο δημόσιο σχολείο, βρίσκουν την εκπαίδευση σε καθεστώς μηδενικών διορισμών για άλλη μια χρονιά, ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία του Υπουργείου προχωρά σε μεγάλες μειώσεις προσλήψεων αναπληρωτών, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης προσωπικού, προχώρησε στην αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων στο Γυμνάσιο, μείωση κατά 3 ώρες, στη συγχώνευση τομέων μεταξύ σχολείων, στις υποχρεωτικές μετακινήσεις ειδικοτήτων μεταξύ διαφορετικών βαθμίδων, στη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στις Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ. Ταυτόχρονα, κατήργησε την 3ωρη εργαστηριακή απασχόληση των υπεύθυνων εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικών επιστημών, έκανε συνεχείς αλλαγές στις α’ και β΄ αναθέσεις μαθημάτων, επανέφερε μετά από 30 χρόνια τη γ’ ανάθεση. Μόλις στα μέσα του Σεπτέμβρη δόθηκε νέα εντολή για τη δημιουργία τμημάτων ξενόγλωσσων μαθημάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της γλωσσομάθειας, ενώ αφαιρέθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής και η τετράωρη υποστήριξη των ερευνητικών εργασιών, δημιουργώντας νέες “δεξαμενές” πλεοναζόντων εκπαιδευτικών (χιλιάδες δηλαδή τεχνητά πλεονάσματα) μετατρέποντας τους συναδέλφους, σε «γυρολόγους» από σχολείο σε σχολείο και από βαθμίδα σε βαθμίδα, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρισας Δ. Παπαποστόλου

Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα, την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και την παραπέρα καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δ. Παπαποστόλου τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, οι επικοινωνιακές ακροβασίες του Υπουργείου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την αλήθεια πως όλες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στο να μειωθεί η ανά μαθητή δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού για τα Δημόσια Σχολεία.
Στα Δημοτικά σχολεία καταργούν τρεις τουλάχιστον θέσεις εκπαιδευτικών, δασκάλων και όλων των ειδικοτήτων, σε κάθε σχολική μονάδα, δημιουργούν ωρολόγια προγράμματα ανάλογα με το τι εκπαιδευτικοί διατίθενται, συρρικνώνουν το ολοήμερο, αποκλείουν την πλειοψηφία των παιδιών από το δικαίωμα της φοίτησης σε αυτό, μεταλλάσσουν-υποβαθμίζουν τα τμήματα ένταξης σε επίπεδο περιεχομένου και στελέχωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Ν. Παναγιώτου

Στα Νηπιαγωγεία «καθιερώνεται» το μεγαλύτερο διδακτικό ωράριο στην εκπαίδευση που στην ουσία προσεγγίζει τις 30 ώρες, μετατρέπεται η δομή του ολοήμερου νηπιαγωγείου σε απογευματινά τμήματα φύλαξης, εμποδίζεται η εναλλασσόμενη βάρδια, εγκλωβίζοντας νηπιαγωγούς αποκλειστικά σε αυτά τα τμήματα και ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του προσωπικού και τη στελέχωσή τους με συνθήκες ελαστικής εργασίας
Παράλληλα η Ειδική Αγωγή θυσιάζεται στο βωμό της λογιστικής αντίληψης για την εκπαίδευση.
Με λογιστικές λογικές και με τον προσφιλή τρόπο του παρελθόντος «μοιράστηκαν» και φέτος οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης σε δύο, τρία, ακόμα και σε πέντε παιδιά ! Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις και δηλώσεις του υπ. παιδείας, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1140 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη για περισσότερα από 5.500 αιτήματα. Την ίδια στιγμή πολλοί γονείς αναγκάζονται να στραφούν προς την ιδιωτική ΠΣ, γεγονός που αναδεικνύει μια παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του σχολείου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Μ. Παπαμαργαρίτη.

Γι΄ αυτό σε μια νύχτα ψήφισαν όλο το αντιδραστικό πλαίσιο για τη νέα σχολική χρονιά. Με εγκυκλίους-παρωδία, ασφυκτικές προθεσμίες και μονοπρόσωπες πραξικοπηματικές αποφάσεις, σε όλες τις Διευθύνσεις της χώρας περιέκοψαν εκπαιδευτικό έργο και προσωπικό, σχεδίασαν και υλοποίησαν υποχρεωτικές μετακινήσεις, ενώ χιλιάδες αναπληρωτές με χρόνια εργασίας στην εκπαίδευση βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της απόλυσης.

Η εξαφάνιση των χιλιάδων κενών με τα οποία έκλεισε η περσινή χρονιά και η φετινή «κάλυψη» του εκπαιδευτικού έργου με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το σχολείο που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια δεν αποτελεί επιτυχία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά ηχηρή ομολογία των εκτεταμένων περικοπών που συντελούνται.. Μόνο στο Ν. Λάρισας δεν καλύφθηκαν με μεταθέσεις 18 οργανικά κενά δασκάλων». Ομιλία στο συλλαλητήριο πραγματοποίησε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Μ. Παπαμαργαρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα