Συγχαρητήρια και ικανοποίηση για τη βράβευση του Λευτ. Οικονόμου

20:26 23/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα συγχαρητήρια τους στον ομότιμο καθηγητή, Λευτέρη Οικονόμου, στον οποίο θα απονεμηθεί το βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Δήμου, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Οδυσσέας Ζώρας.

«Ο Λευτέρης Οικονόμου- αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης-

υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αρχικούς ιδρυτές του ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος της Κρήτης. Από αυτούς που είχαν το όραμα, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είχαν την γνώση και την ικανότητα να μετατρέψουν το όνειρό τους σε κάτι πολύ πραγματικό και απτό: ένα Ίδρυμα στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά ποιοτικά στα καλά Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά πανεπιστήμια. Στα χνάρια αυτών των ανθρώπων οφείλουμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε επιμένοντας σε στόχους ακαδημαϊκής αριστείας, στελεχώνοντας το Ίδρυμα μέσω της ενεργητικής προσέλκυσης καθηγητών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, υπηρετώντας με συνέπεια την εξωστρέφεια, τον διεθνή προσανατολισμό και την προσέλκυση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, και τέλος μένοντας μακριά από πολιτικές επιρροές».

Το ΙΤΕ

Ο πρόεδρος, Νεκτάριος Ταβερναράκης, και το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σημειώνουν: «Ο Λευτέρης Οικονόμου, μαζί με τους Φώτη Καφάτο, Παναγιώτη Λαμπρόπουλο και Διονύσιο Τσιχριτζή, υπήρξαν οι πρωτεργάτες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου, σήμερα, Ερευνητικού Κέντρου της Χώρας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το όραμά τους έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης, αρχικά με τρία Ινστιτούτα στο Ηράκλειο, το οποίο στη συνέχεια, μετεξελίχθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με Ινστιτούτα και Δομές σε οχτώ, πλέον, πόλεις της Ελλάδας.

Ο Λευτέρης Οικονόμου υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, από την ίδρυσή του έως το 2004, και ο θεμελιωτής της λαμπρής πορείας που συνεχίζει να διαγράφει το Ίδρυμα μέχρι σήμερα. Η ερευνητική και διοικητική του προσφορά είναι ανεκτίμητη. Το ΔΣ και ολόκληρη η κοινότητα του ΙΤΕ είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη βράβευσή του».

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, επισημαίνει: «Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα με τίτλο: «Λευτέρης Οικονόμου : Ο Δάσκαλος», ο Στέφανος Τραχανάς, «ο Λευτέρης Οικονόμου εργάστηκε όσο κανείς για να έλθει αυτή η νέα εποχή με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της. Και το έκανε χωρίς ποτέ να προσχωρήσει ο ίδιος στο κύριο ρεύμα αυτής της εποχής. Παρέμεινε πάνω απ’ όλα ένας ερευνητής κι ένας δάσκαλος. Εκείνο το πολύ ανθεκτικό είδος ακαδημαϊκού ανθρώπου που θα συνεχίσει να αποτελεί τον αμετάλλακτο πυρήνα κάθε αληθινού πανεπιστημίου για πάντα».

Έτσι η απονομή του βραβείου αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπό του και υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη προσφορά του στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο .

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα