Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι έμποροι

14:20 1/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Πανελλαδική συνάντηση των προέδρων των Εμπορικών συλλόγων της χώρας συμμετέχει ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου της Κέρκυρας Κώστας Μουζακίτης. Τη συνάντηση διοργανώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στη διοίκηση της οποίας έχει εκλεγεί μέλος, ο κο Μουζακίτης. Όπως κάθε χρόνο η ΕΣΕΕ παρουσιάζει, αυτή την περίοδο, την ετήσια έκθεση για την πορεία του Ελληνικού Εμπορίου και της οικονομίας της χώρας. Χθες τα μέλη της Διοίκησης της ΕΣΕΕ ενημέρωσαν

τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως μας ενημερώνει ο κος Μουζακίτης, έχουν ενδιαφέρον μερικά από τα στοιχεία της έκθεσης όπως το γεγονός ότι φαίνεται να σταθεροποιείται η οικονομία της χώρας μας το πρώτο 9μηνο του 2016 αλλά έχει σημειώσει δραματική αύξηση το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
Η ανάλυση του χρέους των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες δίνει ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το σύνολο των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων είναι 60 δις, από αυτά τα 11 δις ανήκουν σε 800 μεγάλες επιχειρήσεις και τα 28,5 σε 6.000 επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Τα υπόλοιπα 40 αντιστοιχούν στις μικρές επιχειρήσεις και είναι μικρά τα ποσά. Το 53% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχει καθόλου δάνεια. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου της Κέρκυρας, που δείχνουν αντοχή στη σκληρή φορολογία. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες χρηματοδότησαν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες τώρα δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους.
Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας καλύπτοντας το 17,6 της συνολικής απασχόλησης και διεκδικεί την καθιέρωση τρόπων διευκόλυνσης των επιχειρηματιών όπως η καθιέρωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ενα ακόμη στοιχείο της έκθεσης είναι το ποσοστό κατανάλωσης των τουριστών που φθάνουν στη χώρα μας. Φθάνει στο 14% των συνολικών τους εξόδων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης του. Σύμφωνα με τον κο Μουζακίτη αυτό μπορεί να γίνει με βελτίωση του συνόλου της εικόνας των πόλεων μας, της οργάνωσης, της καθαριότητας κλπ αλλά και με την παραγωγή περισσότερων τοπικών προιόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα