Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι 8 Τούρκοι που ζητούν άσυλο

08:37 17/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Αλεξανδρούπολη, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί οδηγούνται στον εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και την απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα, δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Aργά το βράδυ του Σαββάτου, στην Αλεξανδρούπολη

προσγειώθηκε δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, με δύο πληρώματα ώστε το ένα να παραλάβει και να μεταφέρει στην Καλλίπολη το Black Hawk, με το οποίο κατέφυγαν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι οκτώ συλληφθέντες εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

Το επίσημο αίτημα θα υποβάλουν οι 8 συλληφθέντες στην αρμόδια υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων.

Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η «απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανταπάντησε ότι «στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα