Στο Τριμελές Εφετείο η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου

19:36 29/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βαρύ κατηγορώ για τα στοιχεία που οδήγησαν στην διόγκωση του ελλείμματος του 2009, τα οποία κατά τους μάρτυρες έφεραν και τα μνημόνια στη χώρα, δέχτηκε (αν και απών από το εδώλιο) ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο, μετά από έφεση υπέρ του νόμου, για παράβαση καθήκοντος.

Το αδίκημα που αποδίδεται στον κ. Γεωργίου αφορά το γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών.

Παράλληλα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και μάλιστα όπως η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.

«Θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι μάρτυρες.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Keywords
Τυχαία Θέματα