Στο «κόκκινο»οι σχέσεις Ολλανδίας- Τουρκίας- Στο «χορό» και η Δανία (video)

21:31 12/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας, μετά την απαγόρευση προσγείωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος. Να επιστρέψει στη λογική κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Την ίδια ώρα, Μαρκ Ρούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη από την Αγκυρα χαρακτηρίζοντας την απαίτηση Ερντογάν «απίθανη και παρανοϊκή».

Μιλώντας στο δίκτυο ZDF

ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι σήμερα είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σύλληψη του τουρκο-γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική.

Το Παρίσι καλεί την Άγκυρα και τις χώρες της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει την ομιλία που πραγματοποίησε την Κυριακή στο έδαφός της ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.

Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σχετική είδηση:Ραγδαία επιδείνωση των Ολλανδοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα