Στο ΦΕΚ η απόφαση για την ανταλλαγή πληροφοριών καταθέσεων εξωτερικού

12:09 5/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με την οποία ενεργοποιείται και τυπικά η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικού χαρακτήρα με τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για έναν αναλυτικό πίνακα που αναφέρει την ημερομηνία ενεργοποίησης της σχετικής διακρατικής συμφωνίας των χωρών αυτών στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τη σχετική συμφωνία έχουν υπογράψει και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –και η Ελλάδα- και η ανταλλαγή πληροφοριών των χρηματοοικονομικών λογαριασμών έχει ήδη επικυρωθεί με νομοσχέδιο

που κατατέθηκε στη βουλή το προηγούμενο έτος.

Βάση της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή των πληροφοριών χρηματοοικονομικού χαρακτήρα είναι ότι ο φορολογικός κάτοικος μιας χώρας είναι υποχρεωμένος να δηλώνει σε αυτήν το σύνολο του εισοδήματος που αποκτά σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Έτσι, με την ανταλλαγή των πληροφοριών κάθε χώρα που έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία θα πληροφορηθεί από την πλατφόρμα το εισόδημα και τη χρηματοικονομική περιουσία (καταθέσεις, χρηματοοικονομικές επενδύσεις κλπ) που διαθέτουν οι φορολογικοί της κάτοικοι σε άλλες χώρες. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί τα σχετικά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία στις φορολογικές αρχές της φορολογικής κατοικίας των ελεγχόμενων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα