Στο εδώλιο για αμέλεια η Σιδηρά Κυρία του ΔΝΤ

12:29 12/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δοκιμασία αξιοπιστίας» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαρακτηρίζεται η δίκη για αμέλεια, με κατηγορούμενη την Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι η τρίτη φορά που επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται στο εδώλιο μετά τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ισπανό Ροντρίγκο Ράτο»,

μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Εάν κριθεί ένοχη, η 60χρονη διευθύντρια του ΔΝΤ, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο € 15.000 , κάτι που χαρακτηρίζεται άκρως απίθανο.

Η ίδια, εμφανίστηκε χθες στην γαλλική τηλεόραση, για να αρνηθεί τις κατηγορίες για αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ενεργούσε «προς το συμφέρον του κράτους» σχετικά με την υπόθεση Μπερνάρ Ταπί , πρώην ιδιοκτήτη της Adidas και της ποδοσφαιρικής ομάδας Μαρσέιγ.

«Η αμέλεια είναι ακούσια παράβαση. Νομίζω ότι όλοι μας υπήρξαμε λίγο αμελείς σε κάποιο στάδιο της ζωής μας», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο France 2, λίγες ώρες πριν απολογηθεί, ενώπιον «τριών δικαστών και 12 νομοθετών».

Η αμφιλεγόμενη διαιτησία της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας (2007), κατέληξε στην υπογραφή ενός εξαιρετικά ασυνήθιστου και δαπανηρού εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του κράτους και του Γάλλου μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο επιχειρηματίας, έλαβε από το γαλλικό κράτος 405 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τη διαμάχη που είχε με την τότε κρατική τράπεζα Credit Lyonais.

O Ταπί είχε πουλήσει το μερίδιο που είχε στην Adidas και στην γαλλική τράπεζα και στη συνέχεια κινήθηκε δικαστικά κατηγορώντας την Credit Lyonais για απάτη, καθώς η τράπεζα μεταπώλησε το μερίδιο αυτό πολύ ακριβότερα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η διαδικασία διαιτησίας ήταν στημένη υπέρ του Ταπί, ο οποίος είχε υποστηρίξει τον τότε Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2007.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση: Θωμαίς Παπαϊωάννου

Keywords
Τυχαία Θέματα