Στο Αρχαιολογικό Μουσείο τα αντίγραφα των Μαγεμένων

18:24 2/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά από δυο χρόνια τα αντίγραφα των Μαγεμένων -των Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης- έρχονται και πάλι στο φως. Τοποθετήθηκαν σήμερα στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και η επίσημη υποδοχή τους, θα γίνει στην έναρξη της 82ης ΔΕΘ.

Δύο χρόνια περίπου μετά

την έλευση των Incantadas από το μουσείο του Λούβρου όπου εκτίθενται τα πρωτότυπα ρωμαϊκά αγάλματα, οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης βγαίνουν και πάλι στο φως και αναλαμβάνουν την υποδοχή των επισκεπτών του αρχαιολογικού μουσείου.

Οι τέσσερις αμφίπλευροι πεσσοί που έφθασαν στην πόλη μετά από αγώνα φορέων της πόλης εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην 80η ΔΕΘ και παρέμεναν μέχρι σήμερα στις αποθήκες της Έκθεσης. Η προσωρινή τους τοποθέτηση στη Βόρεια είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου αλλάζει την εξωτερική εικόνα του μουσείου και δίνει τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς και τους τουρίστες να θαυμάσουν την ομορφιά τους.

Οι Las Incantadas ,στα ισπανοεβραϊκά, αποτελούσαν πιθανότατα μέρος σημαντικού δημόσιου κτιρίου στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Ως τον 19ο αι. το μνημείο σωζόταν στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας Rogos, ενσωματωμένο στην αυλή ενός εμπόρου. Το 1864 ο Γάλλος παλαιογράφος Emmanuel Miller, με άδεια της οθωμανικής κυβέρνησης και παρά τη γενική αντίδραση του πληθυσμού της πόλης, αποξήλωσε το μνημείο, τεμαχίζοντας το βίαια και μετέφερε στη Γαλλία τα γλυπτά, που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.
Οι Μαγεμένες θα παραμείνουν σκεπασμένες μέχρι τα εγκαίνια της 82ης έκθεσης Θεσσαλονίκης όταν θα αποκαλυφθούν σε ειδική τελετή εγκαινίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα