Στίβεν Χόκινγκ: «Μπορεί να μην είμαι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ»

17:26 28/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν από τις καλύτερες του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να καταργήσει τον νόμο για την αναγκαστική παροχή ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης σε όλους και στην εναντίον του ρητορική προστέθηκε μία μάλλον προβεβλημένη φωνή, εκείνη του Στίβεν Χόκινγκ, του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως ο ευφυέστερος εν ζωή, παρ’ ότι δεν συμπαθεί τον χαρακτηρισμό, μάλιστα τονίζοντας σχετικά: «Ποτέ δεν θα το ισχυριζόμουν. Όσοι καυχώνται για τον δείκτη νοημοσύνης τους είναι γελοίοι».

Μιλώντας σε βρετανικό τηλεοπτικό

πρόγραμμα, ο διάσημος επιστήμονας προσπάθησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, λέγοντας πως η αντίδραση στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ήταν κάπως υπερβολική, αλλά συμπληρώνοντας πως «αντιπροσωπεύει μία σαφή μετατόπιση προς μια συντηρητική, απολυταρχική προσέγγιση».

Πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Χόκινγκ είχε και πάλι ερωτηθεί σχετικά, και είχε σχολιάσει πως δεν μπορούσε να εξηγήσει την δημοφιλία του Τραμπ. Τότε τον είχε χαρακτηρίσει «δημαγωγό που απευθύνεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

Στην καινούρια του συνέντευξη και χωρίς να ξεκαθαρίζει αν η εκτίμησή του βασίζεται στην αξιολόγηση των σχολίων του, ή γενικά στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ο Στίβεν Χόκινγκ συμπλήρωσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Έχω πολλούς φίλους και συναδέλφους εκεί, και παραμένει ένα μέρος που μου αρέσει και το θαυμάζω με πολλούς τρόπους, αλλά φοβάμαι πως μπορεί να μην είμαι ευπρόσδεκτος».

Ο Στίβεν Χόκινγκ αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, όπως την προστασία του περιβάλλοντος, την ισότητα των δύο φύλων, και την τεχνητή νοημοσύνη. Και παρά τις αμφιβολίες του για την πιθανή αποδοχή του ως επισκέπτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την πιθανότητα άλλων, πιο μεγάλων ταξιδιών, αφού είναι μεγάλη του επιθυμία να βρεθεί στο διάστημα.

«Έχω ήδη ολοκληρώσει μία πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, η οποία μου επέτρεψε να αιωρηθώ χωρίς βάρος, αλλά η υπέρτατη φιλοδοξία μου είναι να πετάξω στο διάστημα. Νόμιζα πως κανείς δεν θα με πήγαινε, αλλά ο Ρίτσαρντ Μπράνσον μου προσέφερε μια θέση με την Virgin Galactic, και είπα αμέσως ναι. Από εκείνη την ημέρα δεν άλλαξα ποτέ την απόφασή μου», τόνισε.

Πηγή: Washington Post
Φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham, FILE

Keywords
Τυχαία Θέματα