Στιβ Μπάνον: Μακριά από τον Λευκό Οίκο, κοντά στον Τραμπ

11:01 15/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πριν από λίγους μήνες, στα μέσα του Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο επιτελείο του. Μία από αυτές, φημολογούμενη από καιρό –όπως οι περισσότερες, ήταν η απομάκρυνση του Στιβ Μπάνον από τη θέση του συμβούλου του Αμερικανού προέδρου. Ο ιδρυτής του συντηρητικού site Breitbart είχε βοηθήσει σημαντικά στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ, συνδέοντάς τον με ένα συγκεκριμένο

κομμάτι του συντηρητικού αμερικανικού εκλογικού σώματος. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίαζε πως ο Μπάνον είχε ενταχθεί αργά στο προεκλογικό επιτελείο του, και πως δεν είναι αναντικατάστατος. Με αυτά τα σχόλια δεν προετοίμαζε απλώς την απομάκρυνσή του, αλλά προσπαθούσε να αντικρούσει και τις κατηγορίες πως ο σύμβουλός του ήταν εκείνος που ευθυνόταν για την εφαρμογή μιας άκρως συντηρητικής πολιτικής.

Ο Στιβ Μπάνον απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο, αλλά δεν απομακρύνθηκε και από την αμερικανική πολιτική. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν διάφορα άρθρα, βρίσκεται επικεφαλής μιας μεγάλης συντονισμένης προσπάθειας για την προώθηση υποψηφίων Γερουσιαστών στις εκλογές του 2018. Βασικός του στόχος είναι η αντικατάσταση πολλών Δημοκρατικών γερουσιαστών με Ρεπουμπλικανούς, αλλά και η προώθηση καινούριων γερουσιαστών στη θέση πολλών Ρεπουμπλικανών που διαφωνούν με τις πολιτικές του. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εκδίκηση έναντι του προέδρου Τραμπ. Αντιθέτως, μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο οπλοστάσιό του.

Αναχωρώντας από την θέση του στον Λευκό Οίκο, ο Στιβ Μπάνον δεν άφησε αμφιβολίες για την πολιτική πίστη του. «Αν υπάρχει η παραμικρή σύγχυση εκεί έξω, επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: Φεύγω από τον Λευκό Οίκο και ξεκινάω πόλεμο για τον Τραμπ, ενάντια στους αντιπάλους του –στο κογκρέσο, στα Μ.Μ.Ε., και στην Αμερική των επιχειρηματιών», είχε σχολιάσει στο Bloomberg, δίνοντας ένα μικρό δείγμα των όσων έχουν ακολουθήσει. Οι ήττες της κυβέρνησης Τραμπ στο κογκρέσο είναι αρκετές και επιζήμιες. Η κατάργηση του νομοσχεδίου Ομπάμα για την ιατρική κάλυψη ήταν βασικό ζητούμενο των ρεπουμπλικανών, όμως δεν κατάφερε να υλοποιηθεί. Ακόμα και όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης, η Γερουσία το καταψήφισε. Οι επανειλημμένες ήττες σε αυτόν τον τομέα άφησαν τον πρόεδρο Τραμπ έκθετο, και ο επικεφαλής της Γερουσίας, ο ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, φαίνεται να συγκεντρώνει την οργή των πιο φανατικών υποστηρικτών του Λευκού Οίκου.

Οι όροι του Στιβ Μπάνον για να προσφέρει τη στήριξή του, άρα και τη στήριξη των διαφόρων ισχυρών συμμάχων του, σε κάποιον υποψήφιο είναι απλοί: Να είναι υπέρ της απομάκρυνσης του Μιτς ΜακΚόνελ από την ηγεσία της γερουσίας, και να είναι υπέρ της κατάργησης του filibustering, ενός κανόνα που, ανάμεσα σε άλλα, απαιτεί πλειοψηφία 60 γερουσιαστών για την ψήφιση κάποιου νόμου. Οι δημοκρατικοί γερουσιαστές που αντιμετωπίζουν εκλογές το 2018, καθώς ανά δύο χρόνια οργανώνονται εκλογές για την εκ περιτροπής ανάδειξη του 1/3 των γερουσιαστών, εκλέγονται σε πολιτείες που ψήφισαν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Αν οι ρεπουμπλικανοί κατορθώσουν να τους αντικαταστήσουν με μέλη του κόμματός τους, διευρύνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, και αν καταφέρουν να αντικαταστήσουν και όσους δεν υπερασπίζονται τον πρόεδρο Τραμπ, τότε οι πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές του έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν υποστηρικτές. Το πιο σημαντικό στοιχείο στις κινήσεις του Στιβ Μπάνον, όμως, φαίνεται να έχει να κάνει με κάτι άλλο: Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει ευάλωτος σε μια παραπομπή, οπότε και θα χρειαστεί μια ισχυρή πλειοψηφία στη Γερουσία για να τον προστατεύσει από εξελίξεις που είναι πιθανό να του στοιχίσουν την θέση του. Ο ίδιος ο Στιβ Μπάνον σχολιάζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μόλις 30% πιθανότητες να ολοκληρώσει τη θητεία του. Βεβαίως, κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει αυτές τις πιθανότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα