Στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Συγκίνηση και χαρά στις γενέτειρές τους

21:17 15/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η είδηση φτάνει στις το απόγευμα της Τρίτης. Μετά από 5 μήνες κράτησης και 5 απορριπτικές αποφάσεις, το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Στις 2 το πρωί της 15/8 επιβιβάζονται στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Στις 3.18 το αεροσκάφος προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημητρης Κουκλάτζης εμφανίζονται στην πόρτα με

στρατιωτική περιβολή. Τους υποδέχεται ένα άγημα και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος.

Μετά από 167 ημέρες αγωνίας οι οικογένειες Μητρετώδη και Κουκλάτζη υποδέχονται τα παιδιά τους. Οι δύο νεαροί στρατιωτικοί μεταφέρονται για προληπτικές εξετάσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο 424.

Όλα ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου οι Μητρετώδης και Κουκλάτζης συλλαμβάνονται λίγα μέτρα από την ελληνική μεθόριο από τουρκική περίπολο. Το τουρκικό δικαστήριο αποφασίζει την προφυλάκιση τους, χωρίς όμως να τους απαγγείλει κατηγορίες. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι πρέπει πρώτα να εξεταστούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η απόφαση για την αποφυλάκιση των δύο Eλλήνων στρατιωτικών έρχεται εν μέσω της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Τουρκίας και ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Aμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Στις 10 Αυγούστου ο Aμερικανός πρόεδρος αποφάσισε τον διπλασιασμό των δασμών τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, με την τουρκική λίρα να κατρακυλά σε ιστορικό χαμηλό.

Η απελευθέρωση των δύο δημιουργεί νέα δεδομένα στις εύθραστες ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Ο Πάνος Καμμένος μιλώντας τηλεφωνικά με τον ομόλογο του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προσκάλεσε τον Τούρκο υπουργό Αμυνας να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Από την Κάρπαθο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι η πράξη της απελευθέρωσης συνιστά μια κανούργια αρχή στις σχέσεις Αθηνών- Αγκυρας.

Στην επικοινωνία με τους γονείς των δύο στρατιωτικών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τους τόνισε ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους. Οι γονείς, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση

Η Αθήνα που από τη πρώτη στιγμή διεθνοποίησε το ζήτημα κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα ανοιχτούς του δίαυλους επικοινωνίας τόσο με τους συμμάχους όσο και με την Αγκυρα.

Η υπόθεση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων ξεκλείδωσε στην πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει επιτακτικά το θέμα.

Κυβερνητικές πηγές εντάσσουν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των δύο: Τρεις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-2016, τη στήριξη στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου για πρώτη φόρα μετά από 65 χρόνια στην Αθήνα και τη μη προσχώρηση της Ελλάδας στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία κατά την τελευταία περίοδο.

Επίσης στη προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ποτέ δεν υπήρξε επιλογή της Αθήνα η συσχέτιση των «2» με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, αντιθέτως, όπως αναφέρουν η άποψη αυτή υποστηρίχθηκε μόνο από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα συγχαρητήριά του προς τους συναδέλφους του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε –μέσω τουίτερ- ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:

Ελεύθεροι μετά από 167 μέρες κράτησης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί (video)

Στην πατρίδα με τις ευχές όλων των Ελλήνων οι δύο στρατιωτικοί (video)

Ελεύθεροι οι Έλληνες στρατιωτικοί-Τσίπρας: Καλή πατρίδα, καλή λευτεριά-Δηλώσεις χαράς και συγκίνησης (video)

Σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ η είδηση για τους Έλληνες στρατιωτικούς (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα