Στη Σουηδία θα παραμείνει, τελικά, η γηραιότερη πρόσφυγας στον κόσμο

14:55 6/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Μπιμπικάλ Ουζμπέκ εκτιμάται πως είναι η γηραιότερη (106 ετών) πρόσφυγας που έχει ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη και έφτασε στη Σουηδία από το Αφγανιστάν. Ενώ αρχικά η απόφαση των σουηδικών αρχών ήταν να απελαθεί η Ουζμπέκ, τελικά η υπερήλικη γυναίκα δεν θα χρειαστεί να επιστέψει στη χώρα της.

«Δεν μπορούσα να πάω στο Αφγανιστάν, η ασφάλεια εκεί δεν είναι καλή και δεν υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες για να καλύψουν τις ανάγκες μου», δήλωσε η γυναίκα, που σήμερα είναι κατάκοιτη και τυφλή.

Το φθινόπωρο του 2015 η Ουζμπέκ, έχοντας περάσει από την Τουρκία στην Ευρώπη και

από εκεί, διασχίζοντας την Κροατία και τη Γερμανία στην πλάτη του γιου και του εγγονού της, βρέθηκε στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την αρμόδια σουηδική υπηρεσία παραχώρησης ασύλου στους πρόσφυγες, η προχωρημένη ηλικία της κυρίας δεν ήταν επαρκής λόγος για να της δοθεί άσυλο. Επιπλέον η επαρχία του βόρειου Αφγανιστάν απ’ όπου κατάγεται η Μπιμπικάλ θεωρείται ασφαλής.

Μετά την προσφυγή του δικηγόρου της στη δικαιοσύνη, το δικαστήριο του Γκέτεμποργκ αποφάσισε ότι η Ουζμπέκ μπορεί να παραμείνει στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους. «Θα ήταν σοκαριστικό να της ζητήσουμε να επιστρέψει στην πατρίδα της», αναφέρεται στην απόφαση.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Μοχαμάντ Ουζμπέκ, ένας από τους εγγονούς της υπερήλικης, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την απόφαση, όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι μόνο ένα από τα δώδεκα μέλη της οικογένειάς μας που βρίσκεται στη Σουηδία και η μόνη που έχει λάβει άσυλο. Στους υπόλοιπους έντεκα είτε έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις είτε αναμένουμε».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC

Φωτογραφία: AP/ David Keyton

Keywords
Τυχαία Θέματα