Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαπραγμάτευση

21:14 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαπραγμάτευση, ενώ η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της αποκλείει τα σενάρια ψήφισης νέων μέτρων, με διευρυμένη πλειοψηφία. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εμμένει στη θέση του περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η κινδυνολογία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι περιττή.

Ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους τους πιστωτές που εμμένουν σε παράλογες απαιτήσεις, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, έστειλε από την

Πορτογαλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατέστησε σαφές πως δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Πρωτόγνωρο και αντίθετο στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, να ζητείται η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που τελούν υπό αίρεση. Θα πράξουμε ό,τι προβλέπεται από το πρόγραμμα που είναι ιδιοκτησία μας αλλά δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε δεσμεύσεις αντίθετες από το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Την ίδια ώρα το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, επιμένει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -δια της εκπροσώπου της Ανίκα Μπράιτχαρντ– επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της οικονομίας ή του χρέους της Ελλάδας.

Μοσκοβισί: Ελλάδα και θεσμοί δεν απέχουν πολύ από μια συμφωνίαΚ. Ρέγκλινγκ: Εκταμίευση δόσεων μόνο μετά τις αποφάσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ

Η Αθήνα τονίζει σε όλους τους τόνους πως μπορεί να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, όχι όμως και νέα μέτρα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να χαρακτηρίζει «κατασκευασμένο σενάρια», όσα γράφονται ή λέγονται περί αναζήτησης διευρυμένης πλειοψηφίας, 180 ψήφων προκειμένου να ψηφιστούν νέα μέτρα.

«Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Συναίνεση με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί υπάρχει. Αν αποφασίσει ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να πάει σε νέα σκληρά μέτρα, μόνος του θα κληθεί να τα ψηφίσει. Και αν η χώρα πάει σε εκλογές, θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση σε συνθήκες αυξημένης αξιοπιστίας σε σχέση με τον κ. Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όσο η κυβέρνηση αργεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση, σε κάθε μήνα που έπεται, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα μέτρα, είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση η χώρα», είπε στο Πρακτορείο FM ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε δυο χρόνια θα έχουμε φύγει από τα μνημόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Στον κ. Τσίπρα αρέσουν τα παλιά έργα, οι επαναλήψεις. Είχε όλο το χρόνο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ώστε να μην ζήσουμε ξανά σκηνές από το 2015, αλλά προτίμησε την καθυστέρηση και τώρα μας έχουν βάλει ξανά το μαχαίρι στο λαιμό. Ήδη ο κ. Σόιμπλε αναθερμαίνει τα σενάρια Grexit. Δεν θα του κάνουμε βέβαια το χατίρι και ελπίζω ότι δεν θέλει να του κάνει το χατίρι και ο κ. Τσίπρας», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

«Τσίπρας και Καμμένος θα υπογράψουν νέα επαχθή μέτρα 7 δισεκατομμυρίων ευρώ κατ’ εντολή των ξένων τοκογλύφων καταδικάζοντας τους Έλληνες σε ανέχεια και εξαθλίωση», σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

Αρνητικά απαντά εντωμεταξύ η πλειοψηφία των πολιτών στο ερώτημα αν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Σε έρευνα της εταιρείας PRORATA για την Εφημερίδα των Συντακτών το 56% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν επιθυμεί να στηθούν κάλπες στο επόμενο εξάμηνο, ενώ θετικά απαντά το 38% των πολιτών.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Keywords
Τυχαία Θέματα